SUA au primit avertizări despre planurile de atac ale Ucrainei asupra conductelor Nord Stream cu trei luni înainte de explozie, confirmă oficialii americani

Explozia de la Nord Stream. Sursa foto: Dreamstime.com

Anul trecut, SUA au primit informații de la un aliat european cu privire la planurile armatei ucrainene de a ataca conductele de gaze naturale Nord Stream, au afirmat trei oficiali americani. Aceste informații au fost primite cu trei luni înainte ca atacul să aibă loc și să provoace distrugerea conductelor într-o explozie devastatoare.

Atacul din septembrie 2022 asupra conductelor, inițial atribuit Moscovei, a fost condamnat atât de oficialii americani, cât și de aliații occidentali, ca fiind un act de sabotaj asupra unei infrastructuri esențiale. În prezent, mai multe state europene efectuează investigații privind acest atac.

Armata ucraineană plănuia atacul asupra conductelor Nord Stream

Un document dezvăluit inițial de The Washington Post arată că evaluarea serviciilor americane de informații a fost obținută dintr-un set de rapoarte clasificate și ar fi fost scurs pe platforma socială Discord de către Jack Teixeira, un membru al Gărzii Naționale Aeriene care se află în prezent arestat. CNN nu a avut acces la documentul respectiv, dar trei oficiali au confirmat că SUA au fost informate cu privire la planurile ucrainene.

Potrivit informațiilor din The Washington Post, serviciul de informații al unei țări din Europa a obținut aceste informații de la o sursă din Ucraina. Aliații occidentali au avut motive să suspecteze implicarea Kievului în acest act de sabotaj, conform raportului.

Cei presupuși responsabili de sabotaj raportau direct comandantului Valerii Zalujni, șeful Statului Major al armatei ucrainene. The Washington Post a scris că acesta „a preluat conducerea (operațiunii) pentru a-l menține pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în afara cunoștinței despre aceasta”.

Ascunderea acestor informații de la Zelenski i-ar fi oferit liderului ucrainean o modalitate credibilă de a nega implicarea Ucrainei într-un atac îndrăzneț asupra infrastructurii civile, un act care ar fi putut genera indignare publică și ar fi pus în pericol sprijinul occidental pentru Ucraina. În special, Germania, care primea înainte de război jumătate din gazele naturale din Rusia și a susținut mult timp proiectul Nord Stream, ar fi fost afectată în cazul unui astfel de atac.

Ucraina se plângea că Nord Stream permite Rusiei să ocolească conductele ucrainene

În timp ce Gazprom, conglomeratul rusesc de gaze naturale deținut de stat, are o participație de 51% în Nord Stream, companiile energetice occidentale, inclusiv din Germania, Franța și Olanda, sunt parteneri și au investit miliarde de dolari în conducte.

Această situație a fost o sursă de nemulțumire pentru Ucraina, care susținea că Nord Stream permite Rusiei să evite conductele ucrainene, ceea ce privează Kievul de venituri semnificative provenite din tranzitul gazelor naturale, se mai arată în raport.

Cu toate acestea, conform raportului scurs pe platforma Discord de Jack Teixeira, operațiunea militară ucraineană a fost „suspendată”, din motive care nu sunt încă clarificate.

Potrivit oficialilor germani responsabili de investigarea atacului asupra Nord Stream, detaliile-cheie prezentate în legătură cu această operațiune sunt în concordanță cu planurile din complot anterior.

De exemplu, sursa din serviciul european de informații menționată în raport a dezvăluit informații despre șase membri ai serviciului de operațiuni speciale din Ucraina, care intenționau să utilizeze identități false și să închirieze o ambarcațiune. Ulterior, aceștia planificau să se deplaseze cu un vehicul submersibil în Marea Baltică și să se scufunde pe fundul acesteia, cu scopul de a deteriora sau distruge conducta de gaz, informează News.ro.