Statele Unite vor să scadă cheltuielile și se gândesc să suspende un program de mai multe milioane de dolari, care viza antrenarea polițiștilor irakieni.
Misiunea era concepută pentru trimiterea în Irak a 350 de ofițeri și oficiali ai Departamentului de Stat, apoi numărul acestora a scăzut la 190, apoi la 100, pentru ca acum să se ajungă la 50 de experți, care ar putea fi și ei retrași din Irak, până la finalul acestui an.
Efortul de pregătire în domeniul impunerii legii și ordinii în Irak a costat deja SUA, din octombrie 2011 până acum, 500 de milioane de dolari, fiind conceput ca o componentă importantă a unei misiuni de ajutorare, cea mai mare de la Planul Marshall încoace. A fost, însă, un exemplu de scădere a influenței americane în zonă, după retragerea militarilor, și reflectă un calcul greșit făcut de oficialilii SUA, care nu au luat în considerare faptul că guvernul irakian își susține independența și suveranitatea într-un mod aproape agresiv. Irakienii vor ”independență și suveranitate” ”Cred că odată cu plecarea militarilor americani, irakienii au decis să spună: ”OK, cât de consistentă este prezența americanilor aici?”, declara ambasadorul SUA în Irak, James F. Jeffrey, într-un interviu. ”Cât de consistentă ar trebui să fie? Cum ne afectează asta suveranitatea? În diverse domenii irakienii și-au exprimat în mod clar îngrijorarea”, a spus diplomatul.
Anul trecut, Departamentul de Stat a început un proiect, în valoare de 343 de milioane de dolari, pentru construcția sau modernizarea unor facilități destinate programului de antrenare a polițiștilor, care a cuprins sute de ofițeri și peste 1.000 de persoane implicate în misiune, în trei orașe: Bagdad, Erbil și Basra, timp de cinci ani. Dar, ca atâtea alte lucruri în cei 9 ani de război, ocupație și reconstrucție, lucrurile nu au funcționat conform planului.
Robert M. Perito, director al Centrului de Inovație privind Guvernanța Sectorului de Securitate al SUA, a descris proiectul ca fiind ”un program mic care costă mult”. ”Prima problemă este că Departamentul de Stat nu operează într-un mediu periculos”, a explicat Perito, care a scris, anul trecut, o istorie a antrenării polițiștilor irakieni din Irak. ”Imediat ce militarii americani au părăsit Irakul, Departamentul de Stat s-a trezit pe cont propriu. Și asta a crescut instantaneu costurile și a restricționat capacitatea experților de a se mișca în zonă”, a mai spus el. Sursa: New York Times