După 55 de ani de la asasinarea activistului afro-american pentru drepturi civile Malcom X, ancheta privind eliminarea sa ar putea fi deschisă. Și aceasta ca urmare a unui documentar difuzat pe Netflix.
După difuzarea acestui documentar, intitulat „Cine l-a ucis pe Malcom X”, pe platforma Netflix, biroul procurorului din Manhattan a informat, săptămâna aceasta, că dosarul asasinării activistului ar putea să fie redeschis, ca urmare a informațiilor dezvăluite de acest documentar difuzat în șase seriale și în care istoricul Abdur-Rahman Muhammad caută răspunsuri cu privire la asasinarea eroului său, Malcolm X, informează TV5 Monde.
Cunoscut și sub numele El Hajj Malek El-Shabazz, Malcolm X a fost un activist de culoare foarte implicat în lupta pentru drepturile afro-americanilor. A fost frecvent acuzat de rasism și de susținere a violenței, mai ales în perioada de început a activismului său, când era purtător de cuvânt al organizației politico-religioase Nation of Islam (NOI).
În 1964, Malcom s-a rupt de NOI și a intrat în conflict cu fostul său mentor, conducătorul și profetul autoproclamat Elijah Muhammad.
Cu o săptămână înainte să fie asasinat, casa lui Malcom a făcut obiectul unui atentat cu bombă.
Ruptura cu Elijah Muhammad și cu partizanii său a fost prezentată ca fiind principala cauză a asasinării liderului de culoare.
La 21 februarie 1965, în timp ce se pregătea să țină un discurs la Audubon Ballrom, în Harlem, Malcom X a fost împușcat. Corpul său a fost ciuruit de 21 de gloanțe.
Trei bărbați au fost arestați după asasinat: Muhammad Aziz, Moudjahid Abdul Halim și Khalil Islam, toți membri a NOI din Harlem. În 1966, au fost găsiți vinovați de crimă și au fost condamnați la închisoare pe viață.
În documentarul Netflix, istoricul Abdur-Rahman Muhammad dezvăluie noi informații. Potrivit mărturiilor lui Moudjahid Abdul Halim, ceilalți doi „nu au avut cu nimic de-a face” cu asasinarea lui Malcom X. Documentarul susține, de asemenea, că Muhammad Aziz și Khalil Islam „nu ar fi putut fi la locul crimei în acea zi”.
Istoricul este convins că adevărații asasini nu au fost niciodată prinși și a evidențiat deficiențele anchetei din 1965.
Însăși Halim, care a apăsat pe trăgaci, a spus că patru oameni l-au însoțit în ziua de 21 februarie pentru a-l ucide pe Malcom X. Ei ar fi provenit dintr-o moschee aparținând NOI din Newark, în New Jersey.
Dar documentarul merge și mai departe, sugerând implicarea FBI în asasinat. Realizatoarea Rachel Dretzin și-a exprima dubiile cu privire la seriozitatea anchetei: „Ceea ce ne-a intrigat a fost că posibilul asasin al lui Malcolm X a trăit liber la Newark, că mulți oameni știau despre rolul său în această poveste, dar că nu fusese cercetat”.
Cu trecerea anilor, Aziz (81 de ani) și Islam (decedat în 2009) și-au clamat nevinovăția declarând că nu fuseseră la locul crimei și chiar le era imposibil să meargă acolo, pentru că, fiind și ei din Harlem, ar fi putut fi repede reperați de apropiații lui Malcom. Aziz a fost eliberat în 1985 și încă nu a fost reabilitat.
Procurorul Manhattan, Cyrus Vance, va colabora cu asociația „Innocence Project” care lucrează pentru reabilitarea persoanelor condamnate pe nedrept.
Potrivit purtătorului său de cuvânt, Danny Frost, procurorul Vance „a întâlnit mai mulți reprezentanți ai acestei asociații și alți actori legați de acest dosar”, ceea ce l-a determinat să concluzioneze că este necesar „inițierea unui examen preliminar”. El va decide apoi dacă ancheta va fi redeschisă.