Evenimentul Zilei > International > American de culoare, executat pentru uciderea unui poliţist alb. Şi-a susţinut nevinovăţia până-n ultimul moment. SUA, divizate
American de culoare, executat pentru uciderea unui poliţist alb. Şi-a susţinut nevinovăţia până-n ultimul moment. SUA, divizate

American de culoare, executat pentru uciderea unui poliţist alb. Şi-a susţinut nevinovăţia până-n ultimul moment. SUA, divizate

Americanul Troy Davis, condamnat la pedeapsa capitală pentru uciderea unui poliţist, în 1989, a fost executat aseară printr-o injecţie letală, în statul american Georgia. Punerea în aplicare a pedepsei a fost amânată cu câteva ore, după ce Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii a cerut acest lucru, pentru a judeca recursul făcut de avocaţii lui Davis, recurs care însă a fost respins.

UPDATE 4. Hackerii Anonymous, cunoscuţi pentru atacurile cibernetice asupra unor instituţii, s-au raliat organizaţiilor şi persoanelor care protestează faţă de condamnarea lui Davis, ameninţând, într-un mesaj pe contul de Twitter, că vor lansa, drept răzbunare, noi atacuri.

„În această zi tristă voi, SUA, aţi schimbat regula jocului. Noi ne-am adaptat deja.#TroyDavis,  nu te vom uita niciodată” .
„Ocupaţi Wall Street! Acum ne vom arăta respectul pentru Troy Davis, cu o oră de linişte. Eşti un adevărat martir. Lumea este cu tine”, spun cei de la Anonymous în mesajul de pe Twitter.
De ce tace Obama
UPDATE 3. Marele absent în acest dosar care a provocat dispute în SUA a fost tocmai preşedintele Obama, care a evitat să facă orice declaraţii. Purtătorul său de cuvânt s-a mulţumit să declare că „nu ar fi potrivit pentru preşedintele SUA să se implice în cazuri specifice precum cel al lui Davis”.

Desfiinţarea pedepsei cu moartea la nivel naţional, aşa cum se speră, rămâne însă un obiectiv greu de atins, în condiţiile în care 60% dintre americani sunt în favoarea acestei pedepse, la fel ca şi liderul de la Casa Albă, iar Curtea Supremă este dominată de judecători conservatori care nu pot fi clintiţi.
Morgan Freeman: Rasismul nu a apus
UPDATE 2. Actorul american de culoare, Morgan Freeman, militant împotriva discriminării sexuale, a afirmat, înainte de punerea în aplicare a sentinţei, că „rasismul este încă prezent în Statele Unite”.
Vedeta americană, care a intrepretat recent rolul lui Nelson Mandela în filmul „Invictus”, speră însă că, în timp, acesta va fi eradicat.

„Rasismul este încă prezent în SUA, şi nu doar în Sud-Est”, a precizat actorul.
„Avem un preşedinte de culoare şi uitaţi ceea ce se poate întâmpla. Nu sunt decepţionat în întregime de preşedintele Barack Obama”, a mai spus starul american în vârstă de 74 de ani.
UPDATE 1. Organizaţia Amnesty International SUA blamează public decizia autorităţilor din Georgia de a-l executa pe Troy Davis în ciuda dubiilor care planau asupra vinovăţiei sale.
„Lupta noastră împotriva pedepsei cu moartea nu se încheie aici. Luaţi atitudine, semnaţi petiţia pentru abolirea pedepsei cu moartea”, se arată pe pagina web a Amnesty International SUA.
De asemenea, reprezentanţii Amnesty International SUA trec în revistă motivele pentru care Troy Davis nu ar fi trebuit executat:

  • acuzarea şi-a bazat cazul numai pe declaraţiile martorilor oculari, mărturiile acestora fiind pline de neconcordanţe chiar şi în momentul procesului
  • de atunci, toţi martorii, cu excepţia a două persoane care nu făceau parte din forţele de poliţie, şi-au schimbat mărturiile
  • mai mulţi dintre martori au susţinut, în declaraţii pe propria răspundere, că au forţaţi de poliţie să depună mărturie împotriva lui Troy Davis

Troy Davis: „Nu eram înarmat”
Cazul americanului de culoare, în vârstă de 42 de ani, acuzat că a ucis un poliţist alb, a povocat controverse aprinse în SUA, mai ales după ce unii martori şi-au schimbat declaraţiile, lăsând ca asupra vinovăţiei sale să planeze îndoiala.
De altfel, multe organizaţii din domeniul drepturilor omului consideră şi acum că vina acestuia nu a fost demonstrată, transmite BBC.

Anterior execuţiei sale, Troy Davis şi-a reafirmat nevinovăţia, afirmând că poliţistul ucis în 1989 nu a decedat din cauza lui.
„Nu eram înarmat. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe cei care se pregătesc să-mi ia viaţa”, a spus americanul, susţin ziariştii care au asistat la momentul punerii în aplicare a pedepsei.

Poliţistul Mark MacPhail a fost împuşcat în iulie 1989, în timp ce încerca să ajute un om fără adăpost care era atacat într-o parcare a Burger King.
Procurorii au susţinut că Davis a început să îl lovească pe bărbat cu un pistol, după ce acesta i-a cerut o bere.
Nicio probă ADN
Pe durata anchetei la locul faptei nu s-a găsit nicio probă ADN care să indice faptul că Davis ar fi comis crima.
Bărbatul trebuia să fie executat încă în 2007, însă la presiunea opiniei publice aplicarea sentinţei a fost amânată de trei ori.
Prezentat de simpatizanţii săi drept cazul tipic al negrului condamnat pe nedrept, Troy Davis a beneficiat de sprijinul unor personalităţi ca fostul preşedinte Jimmy Carter, Papa Benedict al XVI-lea sau actriţa Susan Sarandon.
PREA MULTE ÎNDOIELI. Sute de persoane au protestat în faţa închisorii unde a fost executat Troy Davis
Foto: Reuters
<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/5SH4IpmJl6M" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/ajDmdDl-FhM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/9mcraX7yq_0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/BJxudiudK4c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News