Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, HR McMaster, a declarat că Statele Unite sunt „într-o cursă contra cronometru” pentru a găsi o soluție la amenințarea pusă de Coreea de Nord.
Un potențial război pare tot mai aproape, în fiecare zi, dar conflictul armat nu este unica soluție, a spus oficialul american, la un seminar la care a participat în weekend. Comentariile sale au fost făcute la trei zile după ce Phenianul a testat, din nou, o rachetă balistică intercontinentală, după două luni, sfidând rezoluțiile ONU care interzic aceste teste și impun sancțiuni regimului nord-coreean. Această rachetă a zburat mai sus decât toate cele testate anterior, apoi a căzut în apele Japoniei.
Tensiunile au tot crescut în ultimele luni, din cauza programului nuclear și balistic al Coreei de Nord, în ciuda condamnărilor venite din întreaga lume și a sancțiunilor internaționale.
Pentagonul a anunțat că explorează locuri pe coasta de Vest a Americii pentru a desfășura scuturi și arme suplimentare, de apărare, în contextul amenințărilor venite din Coreea, regimul de la Phenian anunțând că rachetele sale pot lovi întreg teritoriul SUA.
„Nu mai e timp”
Consilierul lui Donald Trump a făcut comentariile la o dezbatere, în California, sâmbătă. „Există mai multe modalități de a rezolva această problemă, în afara unui conflict armat, dar este o cursă contra cronometru, pentru că el (Kim Jong-un - n.r.) se apropie tot mai mult și nu mai avem mult timp de pierdut”, a spus el.
McMaster a cerut Chinei să impună Coreei de Nord un embargo total asupra petrolului, pentru ca regimul să nuși poată alimenta rachetele pe care le lansează. „Cerem Chinei să acționeze în interesul Chinei, așa cum ar trebui, să facă mai multe în acest sens. Nu poți lansa rachete dacă nu ai combustibil”, a subliniat el. Președintele Trump va dezvălui, curând, o nouă strategie pentru a crește „influența” SUA la nivel mondial, a mai spus gen. lt. McMaster.
Ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a făcut, vineri, un apel ca toate ţările să taie legăturile diplomatice şi comerciale cu Phenianul și a ameninţat cu „distrugerea completă” a regimului nordcoreean „în caz de război”.