SUA amenință cu sancțiuni mai dure gazoductul Nord Stream 2

SUA amenință cu sancțiuni mai dure gazoductul Nord Stream 2

Pompeo a anulat miercuri excepția, aducând conducta în conformitate cu legea Caatsa, dar mutarea în sine nu autorizează sancțiuni suplimentare.

Aproape terminat, proiectul Nord Stream 2, care a costat deocamdată 9,2 miliarde de euro, finanțat pe jumătate de Gazprom, va permite dublarea volumului livrărilor directe de gaz natural rusesc către Europa occidental trecând pe sub Marea Baltică pentru a ajunge în Germania.

În timp ce guvernul german continuă să sprijine proiectul, diplomatul Chris Robinson, responsabil pentru Rusia la departamentul de Stat american, a spus că alte țări europene i s-au opus.

„Astăzi, ne adăugăm vocea la cea a europenilor care sunt îngrijorați de agresiunea rusă”, a spus Robinson.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Instrumentele pe care le-am pus în practică contribuie la consolidarea acestui mesaj”.

Germania, principalul beneficiar al proiectului, consideră că gazoductul rus este o sursă stabilă de energie. Dar Statele Unite și anumite țări europene - Ucraina, Polonia și țările baltice - se tem că Nord Stream 2 va permite gazului rusesc să ocolească Ucraina, țara cu care Moscova este în conflict deschis.

„Kremlinul continuă să sprijine Nord Stream 2 pentru exploatarea și creșterea dependenței europenilor de energia rusă”, a declarat diplomatul american Frank Fannon, însărcinat cu resursele energetice.

„Infrastructura energetică a Ucrainei are un efect de descurajare asupra agresiunii rusești”, a adăugat el. „Kremlinul încearcă să slăbească Ucraina, făcând ca infrastructura sa să fie învechită”.

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că speră că conducta Nord Stream 2 va fi finalizată până la începutul anului 2021, o întârziere de un an față de punerea sa în funcțiune programată spre sfârșitul anului 2019 sau începutul anului 2020.

Deși Berlinul este în mod tradițional unul dintre cei mai apropiați aliați ai Washingtonului în Europa, relațiile lui Donald Trump cu cancelarul german Angela Merkel sunt încordate.

La un summit NATO din 2018,  Trump a provocat un incident cu  Merkel, după ce a acuzat Germania că este „prizonierul Rusiei”.

„Germania plăteste miliarde de dolari Rusiei pentru aprovizionarea cu energie și noi trebuie să plătim pentru a o proteja de Rusia”, a spus Trump, referindu-se la proiectul Nord Stream 2.