SUA acuză China de agresiune internațională: „Hong Kong s-ar putea să fie pierdut”

SUA acuză China de agresiune internațională: „Hong Kong s-ar putea să fie pierdut”

Secretarul american de stat, Mike Pompeo, a declarat miercuri că Hong Kong nu mai este autonom față de China, la câteva zile după ce Beijingul a impus o nouă legislație privind securitatea în teritoriu.

„Decizia dezastruoasă a Beijingului este doar una dintr-o serie de acțiuni care subminează fundamental autonomia și libertățile Hong Kongului și însăși promisiunea Chinei făcută poporului din Hong Kong în declarația comună sino-britanică, un tratat sub egida ONU”, a declarat Pompeo.

Afirmația secretarului de stat american învinuielte cu alte cuvinte China de agresiune la adresa unui teritoriu și unei populații autonome și de încălcare a acordului prin care Hong Kongul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie, în 1997, cu condiția ca aceasta să respecte autonomia teritoriului timp de 50 de ani, adică până în 2047.

Oficiali chinezi, invocând securitatea națională, au anunțat că Congresul Național al Poporului va revizui legislația care incriminează penal manifestațiile antiguvernamentale, precum protestele care zguduie de ani de zile străzile Hong Kongului.

Militanți pro-democrație afirmă că o asemenea schimbare este împotriva conceptului „o țară, două sisteme”, care promitea cetățenilor din Hong Kong drepturi și libertăți ce nu le erau accesibile cetățenilor chinezi de pe continent.

Este unul dintre numeroasele atacuri ale Beijingului la adresa libertăților de care ar fi trebuit să se bucure Hong Kong, și care au fost convenite după ce regiunea, fostă colonie britanică, a fost cedată de Londra în 1997.

În conformitate cu evaluările periodice făcute de Departamentul de Stat în legătură cu statutul Hong Kong, Pompeo a declarat în fața Congresului că Hong Kong „nu mai continuă să garanteze un tratament în conformitate cu legile americane, de o manieră asemănătoare în care legile americane erau aplicate Hong Kongului înainte de iulie 1997”.

„Nici o persoană rezonabilă nu mai poate pretinde astăzi că Hong Kong menține un grad mare de autonomie față de China, date fiind realitățile din teritoriu”, a mai precizat șeful diplomației americane.

Ceva mai târziu, Pompeo a postat și pe Twitter că „Hong Kong nu mai este autonom față de China, date fiind realitățile din teritoriu”.

Declarația șefului diplomației americane este o lovitură grea la adresa Beijingului, transmițând un semnal puternic comunității internaționale că acțiunile Chinei nu vor mai permite Hong Kongului să se bucure de statutul său de placă turnantă financiară cu importanță strategică.

Oficiali ai administrației americane au declarat pentru Fox News că totuși nu își fac iluzii că declarațiile lui Pompeo ar putea determina China să dea înapoi și și-au exprimat temerea că „Hong Kong ar putea să fie pierdut”.

Atât Departamentul de Stat cât și Casa Albă și-au exprimat opoziția față de legislația propusă de China.

Președintele Trump „este nemulțumit de gesturile Chinei și... este greu să vezi cum ar mai putea Hong Kong să rămână un nod financiar dacă China preia controlul”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Kayleigh McEnany.