SUA a ajutat Ucraina să doboare un avion care transporta sute de trupe rusești

Victorie importantă pentru Joe Biden. Proiect de lege pentru reducerea inflației a fost aprobat Sursa foto: EPA/YURI GRIPAS / POOL

Pe măsură ce Rusia și-a lansat invazia în Ucraina, SUA au oferit forțelor ucrainene informații detaliate despre momentul și locul unde urmau să lovească rachetele și bombele rusești, ceea ce a determinat Ucraina să scoată apărarea aeriană și aeronavele din calea pericolului, au declarat actualii și foștii oficiali americani.

Acest schimb de informații, aproape în timp real, a deschis calea pentru ca Ucraina să doboare un avion rusesc care transporta sute de trupe în primele zile ale războiului, spun oficialii, ajutând la respingerea unui atac rusesc asupra unui aeroport de lângă Kiev.

Acest lucru a făcut parte din ceea ce oficialii americani numesc o operațiune masivă și fără precedent de partajare a informațiilor cu un partener non-NATO despre care spun că a jucat un rol crucial în succesul Ucrainei până în prezent împotriva armatei ruse.

Detaliile despre apărarea antiaeriană și avionul de transport, care nu au fost raportate anterior, subliniază de ce, la două luni de la începutul războiului, oficialii evaluează că informațiile de la agențiile de spionaj americane și de la Pentagon au fost un factor important pentru a ajuta Ucraina să zădărnicească efortul Rusiei de a acapara cea mai mare parte a țării.

„Încă de la început, ne-am decis să partajăm informațiile strategice și acțiunile cu Ucraina”, a declarat un oficial american informat despre această problemă pentru NBC News. „A avut un impact atât la nivel tactic, cât și strategic. Există exemple în care ai putea spune o poveste destul de clară că acest lucru a făcut o diferență majoră.”

Într-o declarație, un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă a spus: „Oferim în mod regulat informații detaliate și în timp util ucrainenilor de pe câmpul de luptă pentru a-i ajuta să-și apere țara împotriva agresiunii ruse și vom continua să facem acest lucru”.

NBC News reține câteva detalii specifice pe care rețeaua le-a confirmat despre partajarea informațiilor la cererea oficialilor militari și de informații americani, care spun că raportarea despre ar putea ajuta rușii să închidă surse importante de informații.

„Au existat o mulțime de informații împărtășite în ceea ce privește lucrurile care ar putea fi folosite pentru țintirea specifică a forțelor ruse”, a spus un fost oficial de rang înalt, familiarizat cu situația. Informațiile includ imagini comerciale din satelit „dar și o mulțime de alte informații despre locul unde sunt active anumite tipuri de unități rusești”.

Cooperarea dintre Statele Unite ale Americii și Ucraina

Ucraina continuă să deplaseze apărarea antiaeriană și aeronavele aproape în fiecare zi cu ajutorul informațiilor americane, motiv pentru care Rusia nu a reușit să stabilească dominația aeriană.

Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

În unele cazuri, Ucraina a mutat la timp sistemele de apărare aeriană sau avioanele vizate, au spus oficialii. „Armata rusă a atacat câmpuri goale unde apărarea antiaeriană a fost instalată cândva”, a spus un oficial american. „A avut un impact enorm asupra capacității armatei ruse pe teren”.

În timp ce cooperarea SUA-Ucraina se construia de când Rusia a pus mâna pe Crimeea în 2014, administrația Biden dezvoltat cooperarea în săptămânile dinaintea invaziei ruse, când o echipă militară americană a vizitat țara pentru a evalua starea apărării aeriene a Ucrainei.

Americanii au oferit Ucrainei sfaturi detaliate despre cum să-și disperseze sistemele de apărare aeriană, o mișcare despre care oficialii americani spun că a ajutat Ucraina să împiedice Rusia să preia controlul asupra cerului.

Odată ce invazia a început, avocații din birocrația de apărare și informații din SUA au impus îndrumări care, în unele cazuri, au limitat schimbul de informații de țintire care ar putea permite lovituri letale ale ucrainenilor împotriva rușilor. Forțele ucrainene au folosit coordonate specifice partajate de SUA pentru a direcționa focul asupra pozițiilor și aeronavelor rusești, au declarat oficialii actuali pentru NBC News.

Acele doborâri timpurii au ajutat la zădărnicirea operațiunii de asalt aerian rusesc concepută pentru a lua aeroportul Hostomel de lângă Kiev, ceea ce le-ar fi permis rușilor să ducă trupele și echipamentele în regiunea din jurul capitalei. În cele din urmă, rușii au luat aeroportul pentru o vreme, dar nu au avut niciodată suficient control pentru a zbura cu cantități masive de echipamente. Acest eșec a avut un impact semnificativ asupra bătăliei pentru Kiev, spun oficialii americani.

CIA dedică resurse semnificative pentru culegerea de informații cu scopul de a-l proteja pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care rușii vor să-l omoare. Agenția se consultă cu ucrainenii cu privire la „cum ar fi cel mai bine să-l mute, asigurându-se că nu este relocat cu întregul său lanț de comandă”, a spus un oficial american.

Ajutorul oferit de CIA

Directorul CIA, William Burns, a declarat luna trecută Congresului că, atunci când s-a întâlnit cu Zelenski la Kiev, în ianuarie, „I-am împărtășit informațiile pe care le aveam la acea vreme despre unele dintre cele mai îngrijorătoare detalii ale planificării rusești și am continuat să facem asta în fiecare zi de atunci.”

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat luna trecută că SUA au împărtășit „o cantitate semnificativă de informații detaliate în timp util cu privire la planurile și activitățile Rusiei cu guvernul ucrainean pentru a ajuta ucrainenii să se apere”, adăugând că materialul „include informații care ar trebui să-i ajute să informeze și să-și dezvolte răspunsul militar la invazia Rusiei”, potrivit NBC News.

Armata americană și CIA au început să caute să-și aprofundeze relațiile cu omologii ucraineni după ce Rusia a pus mâna pe Crimeea în 2014. CIA a ajutat mai întâi serviciile ucrainene să demaște spionii ruși, iar apoi a oferit instruire și îndrumare.

Armata americană a antrenat și soldați ucraineni. „Preștiința pe care o aveam despre planurile și intențiile Rusiei arată că informațiile noastre au fost foarte solide în ceea ce privește situația generală”, a spus John McLaughlin, fost director interimar al CIA, care predă acum la Școala de Studii Internaționale Avansate Johns Hopkins.

Un ofițer de informații occidental a remarcat că nu numai informațiile s-au dovedit decisive, ci și performanța ucrainenilor în utilizarea lor. Sursa a spus că ucrainenii s-au luptat cu rușii cu agilitate și curaj, iar când au primit informații utile, s-au mișcat cu o viteză uluitoare.