Evenimentul Zilei > Actualitate > Studiul care clarifică tot: Bărbații sunt mai stresanți decât copiii. Mamele trebuie să citească asta
Studiul care clarifică tot: Bărbații sunt mai stresanți decât copiii. Mamele trebuie să citească asta

Studiul care clarifică tot: Bărbații sunt mai stresanți decât copiii. Mamele trebuie să citească asta

Cel mai recent studiu arată că 46% dintre mame suferă de stres din cauza soțului, nu din cauza copiilor, așa cum s-a presupus. Mamele au spus despre partenerii lor că, pe lângă copii, simt că au pe cap și „un copil mai mare”.

Nu suntem parteneri egali, se plâng mamele despre soții lor. Un studiu realizat pe 7.000 de femei arată că ele spun că rata obișnuită de stres la care sunt supuse zilnic se situează la 8,5 pe o scară de la 1 la 10. 46% dintre ele susțin că sursa acestui stres este chiar partenerul de viață, tatăl copiilor lor, care nu se implică în activitățile casnice și care preferă să se comporte ca un copil mai mare.

Mai mult, femeile analizate spun că „stresul tatălui” este diferit de „stresul mamei”, ceea ce îi face să nu poată relaționa în metode de prevenție, deci „nu pot face echipă” în metodele abordate pentru creșterea, educarea și menținerea în siguranță a copiilor lor.

Trei pătrimi dintre mamele care au participat la studiu reclamă și faptul că ele fac cea mai mare parte din treburile gospodărești și că nu au timp să-și ducă toate planurile la capăt – unele neavând bonă sau ajutor în creșterea copilului și altele având și serviciu.

1 din 5 susține că principala ei supărare este provocată de sentimentul că nu primește ajutor și sprijin din partea soțului în noua etapă a vieții, cea de părinte.

Hal Runkel, un terapeut și autor al unor cărți de psihologie spune că „nu bărbații sunt problema, ci căsnicia!”. Din punctul lui de vedere, căsnicia este stresantă prin natura sa.