Studiu: Un virus care roade sistemul sanitar. Costurile s-ar putea dubla până în 2040

Studiu: Un virus care roade sistemul sanitar. Costurile s-ar putea dubla până în 2040

Comparativ cu 2014, costurile din sistemul sanitar s-ar putea dubla până în 2040 dacă situația hepatitei C rămâne aceeași. rata anuală a mortalității va crește de la 1.200 în 2014 la 3.500 pâmă în 2040, potrivit unui studiu referitor baii pe care România îi cheltuiește cu tratamentul acestei afecțiuni.

Potrivit sursei citate, în România costurile pentru cele 580.000 de persoane infectate cu virusul hepatitei C se ridică la aproximativ 5 miliarde euro pe an.

Cercetarea este realizată de către compania suedeză Quantify Research, la cererea European Liver Patients Association (ELPA) şi arată faptul că România şi Franţa se află pe poziţii opuse în ceea ce priveşte costurile tratării hepatitei C, dar şi al managementului acestei boli.

Directorul ELPA Achim Kautz a afirmat că Franţa are trei programe naţionale pentru îmbunătăţirea procesului de screening, diagnostic şi acces la tratament, în timp ce România nu are un plan naţional şi nici fonduri suficiente alocate.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Studiul descrie actualele şi viitoarele costuri din punct de vedere economic şi epidemiologic ale acestei boli. Acesta oferă un model economic special pentru aprecierea corectă a costurilor legate de virusul hepatitic C, iar rezultatele pot reprezenta un ghid pentru factorii de decizie din România. În acest studiu s-a luat exemplul Franţei pentru că la începutul anilor 90 a realizat că hepatita C reprezintă o povară şi a întreprins un plan naţional de acţiune care continuă şi în momentul de faţă", a spus Achim Kautz, directorul ELPA,citat de Agerpres.

În Franţa, costurile totale pentru tratarea celor 400.000 de persoane infectate sunt de 22 miliarde euro, în timp ce în România pentru cele 580.000 de persoane infectate acestea se ridică la aproximativ 5 miliarde euro în fiecare an. Costurile totale sunt compuse din costurile sistemului sanitar, cu medicamentele şi costurile indirecte. În ambele ţări cazurile uşoare şi moderate reprezintă peste 80% din total, iar costurile cu tratarea acestor pacienţi reprezintă 20% din total în Franţa şi 40% în România. Pe de altă parte, pacienţii cu ciroză, ciroză decompensată şi cancer hepatic consumă între 60 şi 80% din total costuri.

Costurile vor creşte în ambele ţări, dar în România creşterea va fi substanţială - costurile totale vor creşte cu 35%, iar costurile sistemului sanitar vor fi mai mult decât duble în 2040 faţă de prezent, se mai arată în studiu.

"Numărul de pacienţi cu ciroză decompensată va creşte în România de la 20.000 la peste 50.000, în 2040. Numărul total de cancere hepatice va creşte de la 2.000 la 4.500. Mortalitatea anuală va creşte de la 1.200 în prezent la aproape 3.500 de decese anuale. Creşterea numărului de pacienţi în stadii avansate ale bolii va creşte considerabil costurile cu boala, în ciuda scăderii prevalenţei totale", potrivit cercetării.

România are rata de prevalenţă cea mai crescută din Europa - 3,23%, în timp ce în Franţa se înregistrează o prevalenţă de 0,8% şi în jur de 400.000 de persoane infectate. Se estimează că din cele 600.000 persoane infectate cu virusul hepatitic C în România, doar 10% sunt diagnosticate şi un număr şi mai mic tratate.