Evenimentul Zilei > Actualitate > Studiu şocant. Corelația dintre canabis și rata mortalității. Specialiștii sunt bulversați
Studiu şocant. Corelația dintre canabis și rata mortalității. Specialiștii sunt bulversați

Studiu şocant. Corelația dintre canabis și rata mortalității. Specialiștii sunt bulversați

S-a constat că sunt cu 20%  mai puţine decese din pricina supradozelor de stupefiante în statele  unde cannabisul este legal folosit ca un recreativ, se arată în studiul publicat în ziarul Economic Inquiry.
Potrivit  Centrelor de  controlul bolilor (CDC), în 2017 în Statele Unite drogurile au provocat moartea a 47.600 de persoane. O cifră care l-a determinat pe Donald Trump să declare acest lucru ca pe o „urgenţă de sănătate publică”.
Fentanil, drogul cel mai mortal din SUA
Marjuana, legală în 34 de State, iar la Washington  doar ca uz terapeutic, este un fel de recreativ în 10 din aceste State. Comparând cu rata deceselor din pricina supradozelor înainte şi după legislaţia adoptată, autorii studiului au determinat un efect de cauzalitate ”foarte solid” în reducerea mortalităţii legat  de stupefiante.
Această scădere este cuprinsă între 20 și 35%, conform analizelor econometrice, cu un efect deosebit de pronunţat pentru decesele cauzate de consumul de opiacee precum fentanilul, cel mai mortal medicament din Statele Unite, conform ultimelor cifre oficiale. Toate Statele sunt afectate de creşterea epidemiei de opiacee, spune Nathan Chan, economist la Universitatea Amherst şi autorul principal al studiului.
Statele care au acces legal la marijuana prin intermediul clincilor, au remarcat o scădere a mortalităţii faţă de celelalte, observă autorii studiului.
Studiul nu a examinat factorii implicaţi, dar Nathan Chan sugerează că prin acest consum controlat se „ameliorează durerile prin folosirea marijuanei şi e mai puţin probabil să provoace dependenţă de stupefiante”. Părerile opuse spun că a consuma cannabis creşte folosirea altor droguri care nu sunt prescrise medical, notează 20 Minutes.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: