STUDIU: Prognoza meteo poate preveni migrenele

STUDIU: Prognoza meteo poate preveni migrenele

Deşi majoritatea persoanelor care se plâng că suferă de migrene pun aceste dureri pe seama variaţiilor de temperatură şi a presiunii atmosferice, puţine au fost dovezile ştiinţifice care să le susţină bănuiala.

Un studiu efectuat asupra unui număr de pe peste 7.000 de pacienţi, în perioada mai 2000 - decembrie 2007, şi condus de către cercetătorii de la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), a furnizat date semnificative cu privire la modul în care condiţiile de mediu - vremea şi poluarea atmosferică - influenţează apariţia migrenelor.

"Migrenele afectează o masă mare a populaţiei. Aproxiamtiv 18% dintre femei şi 6% dintre bărbaţi, majoritatea adulţi până în 50 de ani, din SUA, se plâng de puternice dureri de cap", a menţionat Kenneth Mukamal, unul dintre autorii studiului.

Cauze multiple Că migrena este declanşată de factori precum anumite produse alimentare, consumul de alcool, stresul şi dereglarile hormonale, este un fapt deja binecunoscut. Acesta este şi motivul pentru care echipa de specialişti a încercat să stabilească precis dacă factorii de mediu se află, la rândul lor, printre cauzele migrenelor.

"Temperatura atmosferică, umiditatea şi presiunea fac parte dintre cele mai frecvente cauze declanşatoare ale durerilor de cap. Nici unul dintre ele, însă, nu a fost  verificat ştiinţific până în prezent", a precizat Mukamal, adăugând că intenţia cercetătorilor a fost aceea de a afirma sau infirma acest "folclor" care circulă cu privire la o legătură între migrene şi condiţiile atmosferice.

Căldura generează migrene

În perioada în care au fost observaţi cei aproximativ 7.000 de participanţi la studiu, cercetătorii au folosit date meteorologice şi legate de poluare pentru a analiza temperatura aerului, presiunea atmosferică, umiditatea şi particulele de poluanţi din atmosferă.

Observaţiile au constat în compararea stării vremii şi poluarea dinaintea unei vizite la spital a pacienţilor cu aceeaşi factori măsuraţi cu câteva zile mai devreme sau mai târziu, în aceeaşi lună.

Rezultatele cercetărilor au arătat că, dintre toţi factorii de mediu ţinuţi sub observaţie, numai o creştere cu aproximativ 5 grade Celsius a  temperaturii în decursul a 24 de ore poate fi asociată cu un număr mai mare de migrene. Creşterea apariţiei durerilor acute de cap este mai mare cu opt procente în zilele călduroase decât în cele în care temperaturile sunt scăzute.

Astfel, specialiştii recomandă persoanelor care ştiu că suferă de migrenă să urmărească prognoza meteo pentru a preveni instalarea acesteia prin pregătirea medicaţiei necesare în astfel de cazuri.

Ne puteți urmări și pe Google News