Studiu: Poliţia reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii publice din SUA

În studiu se arată că violenţele poliţiei şi discriminările rasiale sunt cele mai fierbinţi subiecte din societatea americană. Analiza se bazează pe cifrele întocmite de Fatal Encounteres, un consorţiu de jurnalişti, precum şi pe National Vital Statistics System care colectează toate datele mortalităţii în fiecare an în Statele Unite.

Negrii au de 2,5 ori mai multe şanse decât albii să fie ucişi de poliţia Statelor Unite, potrivit unui nou studiu publicat ieri, 5 august, deoarece lupta împotriva violenţei poliţiştilor şi a discriminării rasiale este unul din subiectele cele mai fierbinţi din societatea americană. Moartea a mai multor negri (Michael Brown, Charleena Lyles, Tamir Rice, Stephon Clark...) în înfruntările cu poliţia a avut mare răsunet în ultimii ani şi a dat naştere mişcării ''Black Lives Matter'' (Vieţile negrilor contează). Bărbaţii de culoare sunt cei mai expuşi riscurilor, cercetătorii estimând că unul dintr-o mie vor muri ca urmare a violenţelor poliţiei. "Aceste cifre sunt mari. Este mult mai probabil să fii ucis de poliţie decât să câştigi la loteria de tip: rade şi câştigă", spune Frank Edwards de la Universitatea Rutgers şi care este principalul autor al acestui studiu publicat în SUA de Proceeding of the National Academy of Sciences (PNAS).

Nativii americani negri au aproximativ 1,5  ori mai multe şanse de a fi ucişi de oamenii legii decât albii. Probabilitatea pentru bărbaţii de origine hispanică este de 1,4 ori mai mare. În schimb, femeile hispanice sunt mai puţin susceptibile de a fi ucise decât femeile albe.

"Există o mulţime de dovezi potrivit cărora poliţia reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii publice din SUA", spune Frank Edwards. Poliţiştii "sunt mai violenţi în comunităţile de culoare decât în comunităţile de albi". În rândul tinerilor cifrele sunt şi mai elocvente: decesele a 1,5 % din negri cu vârste între 20 şi 24 de ani sunt cauzate de poliţie. Această cifră a mortalităţii este una din principalele cauze ale mortalităţii, după cancer în Statele Unite ale Americii, titrează Le Figaro.