Provocarea pentru toți noii părinți este de a dormi suficient în timp ce își supraveghează puii. Cercetătorii au descoperit că unii pinguini ațipesc de mii de ori zilnic.
În coloniile zgomotoase și aglomerate, specia pinguini Chinstrap din Antarctica trebuie să își păzească ouăle și puii 24 de ore din 24, șapte zile din șapte. Cercetătorii au relatat joi în Science că aceștia ațipesc de mii de ori pe zi, dar numai pentru patru secunde, pentru a rămâne vigilenți.
Acești pinguini pot să reziste săptămâni doar cu câteva secunde de somn
După 11 ore de „microsomn” pe zi, părinții par să reziste săptămâni întregi.
„Acești pinguini arată ca niște șoferi somnoroși, clipind din ochi și deschizând și închizând ochii, și fac acest lucru 24 de ore din 24, 7 zile din 7, timp de mai multe săptămâni la rând”, a declarat Niels Rattenborg, cercetător în domeniul somnului la Institutul Max Planck pentru inteligență biologică, coautor al studiului.
El a spus că este surprinzător faptul că aceștia pot funcționa și își pot crește puii. Pinguinii Chinstrap, numiți astfel după penele lor faciale negre și subțiri, își depun ouăle în cuiburi de pietricele în noiembrie.
Perechile împart sarcinile parentale, la fel ca multe specii de pinguini. În timp ce unul pescuiește pentru masa familiei, unul dintre părinți are grijă de ouă și pui.
Deși nu există mulți prădători naturali în timpul sezonului de reproducere, o pasăre pe nume skuas maro mănâncă ouăle și puii gri pufoși. Alți adulți pot fura pietricele din cuib. Părinții devotați trebuie să fie mereu vigilenți.
Microsomnul îi ajută să supraviețuiască
Cercetătorii au atașat senzori de unde cerebrale pinguinilor Chinstrap într-o colonie de reproducere din Antarctica pentru a urmări pentru prima dată comportamentul lor de somn. Aceștia au studiat 14 adulți de pe Insula King George din largul Antarcticii timp de 11 zile.
Won Young Lee, biolog la Institutul coreean de cercetare polară, a observat pinguinii care se reproduc clipind și ațipind în timpul lungilor sale observații pe teren, ceea ce a dat naștere studiului. Echipa a trebuit să înregistreze undele cerebrale pentru a confirma somnul.
El a spus că microsomnul îi ajută pe pinguini să supraviețuiască. Cercetătorii nu au colectat date privind somnul în afara sezonului de reproducere, dar au emis ipoteza că pinguinii dorm mai mult timp.
„Nu știm dacă microsomnul are aceleași beneficii ca și somnul de lungă durată consolidat”, a declarat coautorul și cercetătorul în domeniul somnului Paul-Antoine Libourel de la Centrul de Cercetare în Neuroștiințe din Lyon, Franța. Ei nu știu dacă și alți pinguini dorm fragmentat.
La fel ca pinguinii, există și alte animale cu adaptări diferite ale somnului
Oamenii de știință au găsit și alte animale cu adaptări ale somnului. Fregatele își pot odihni jumătate din creier în timp ce zboară, iar elefanții de mare pot dormi timp de 10-15 minute în timpul scufundărilor adânci.
Unii cercetători spun că microsomnul pinguinului Chinstrap este o nouă extremă. Pinguinii trăiesc în medii foarte stresante. Ei se înmulțesc în colonii aglomerate, cu toți prădătorii lor, a declarat Daniel Paranhos Zitterbart, un cercetător în domeniul pinguinilor de la Woods Hole Oceanographic Institution din Massachusetts, care nu a fost implicat în acest studiu.
Microsomnul este „o adaptare uimitoare” pentru vigilența aproape constantă, a spus el, potrivit Miami Herald.