Aproape jumătate din toate tipurile de cancer care duc la deces pot fi atribuite unor factori de risc care sunt evitabili, a constatat un nou studiu, cercetătorii sfătuind guvernele să investească în sprijinirea unor medii care reduc la minimum expunerea la anumiți factori de risc de cancer.
Studiul, care a analizat cazurile de cancer începând cu 2019 și a fost publicat în The Lancet, a constatat că 44% dintre decesele cauzate de cancer au fost ceea ce cercetătorii au numit decese cauzate de cancer, adică cancere care ar putea fi legate de o expunere mai mare la anumiți factori de risc pentru boala.
Aproape jumătate din cazurile de cancer din întreaga lume pot fi urmărite până la un factor de risc cunoscut. Acestea este în primul rând tutunul sau alcoolul, reiese dintr-un studiu global publicat vineri. Concluzia era că schimbările comportamentale pot ajuta la reducerea amenințării bolii.
Studiul – publicat în The Lancet și realizat ca parte a unui vast program de cercetare finanțat de Fundația Bill Gates – a concluzionat că 44,4% dintre decesele cauzate de cancer din întreaga lume au fost atribuite unui factor de risc cunoscut.
Studiul Global Burden of Disease este un program cuprinzător de cercetare regională și globală care implică mii de cercetători din majoritatea țărilor din lume, scrie The Hill.
Alcoolul și tutunul, principalele probleme
La scară globală, principalii factori de risc au fost fumatul, alcoolul și BMI (body Max index) ridicat în ordine descrescătoare. Acești factori de risc au fost aceiași atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
Studiul a analizat impactul a 34 de factori de risc și a confirmat ceea ce este deja cunoscut – că tutunul este de departe cel mai mare factor care contribuie la cancer, reprezentând 33,9% din cazuri, urmat de alcool cu 7,4%.
Mai mult de jumătate din toate decesele cauzate de cancer la bărbați au fost atribuite unor astfel de factori de risc și peste o treime dintre decesele de sex feminin, a constatat studiul.
Același studiu a constatat că 42% dintre anii de viață marcați în funcție de dizabilitatea legată de cancer - numărul de ani pierduți fără a trăi în condiții de sănătate deplină sau cu o dizabilitate - ar putea fi atribuiți factorilor de risc.
Țările mai sărace expuse
Povara cancerelor atribuibile riscului a variat de la o regiune la alta, fumatul, sexul neprotejat și alcoolul fiind principalii factori de risc în țările cu venituri mai mici și dezavantajate social. Potrivit cercetătorilor, țările cu venituri mai mari au avut tendința de a reflecta factorii de risc globali.
„Deși unele cazuri de cancer nu pot fi prevenite, guvernele pot lucra la nivel de populație pentru a sprijini un mediu care minimizează expunerea la factorii cunoscuți de risc de cancer”, au spus cercetătorii.
„Prevenirea primară sau prevenirea dezvoltării cancerului este o strategie deosebit de eficientă din punct de vedere al costurilor, deși trebuie să fie asociată cu eforturi mai cuprinzătoare pentru a aborda povara cancerului, inclusiv inițiative de prevenire secundară, cum ar fi programele de screening, și asigurarea capacității eficiente de diagnosticare. și tratați-i pe cei bolnavi de cancer.”
Prevenția, cheia succesului
Cercetătorii au remarcat că s-au făcut „progresuri substanțiale” în reducerea expunerii la tutun, în special prin intervenții precum impozitare, reglementări și politici fără fumat la nivel global. S-au făcut eforturi similare pentru a aborda riscuri precum consumul de alcool și sexul neprotejat.
„Factorii de risc comportamentali sunt puternic influențați de mediul în care trăiesc oamenii, iar persoanele cu cancer nu ar trebui să fie învinuite pentru boala lor”, au spus cercetătorii.