STUDIU ÎNGRIJORĂTOR. Jumătate dintre speciile SĂLBATICE a dispărut în ultimii 40 de ani
- Ana-Maria Adamoae
- 30 septembrie 2014, 13:30
Numărul animalelor sălbatice care trăiesc pe Pământ s-a înjumătățit în ultimii 40 de ani, potrivit unui studiu recent coordonat de Societatea Zoologică de la Londra și World Wide Fund for Nature.
Principalele cauze ale decimării populației de animale sălbatice sunt vânatul excesiv, poluarea și distrugerea habitatelor naturale, relatează cotidianul britanic The Guardian.
"Dacă jumătate dintre animalele de la grădina zoologică din Londra ar muri săptămâna viitoare, toate ziarele ar avea această știre pe prima pagină. Dar asta se întâmplă în natură. Acest dezastru nu este un lucru inevitabil, ci o consecință a modului în care alegem să trăim", afirmă profsorul Ken Norris, directorul științific al Societății Zoologice din Londra.
La rândul său, directorul științific al WWF, Mike Barratt, atrage atenția asupra faptului că omenirea trebuie să ia măsuri imediat pentru a stopa declinul speciilor sălbatice și pentru a proteja natura.
Cele mai grav afectate sunt ecosistemele de apă dulce, unde numărul speciilor a scăzut cu 75% față de 1970, se mai arată în studiul citat de publicația britanică. Iar numărul animalelor sălbatice care trăiesc pe uscat a scăzut cu 40 de procente față de același an de referință. Nu în ultimul rând, tot cu patruzeci de procente a scăzut și numărul mamiferelor care trăiesc în mediul marin.