Studiu îngrijorător: Incidența acestui cancer se va dubla până în 2040

Sursa Foto: Dreamstime.com

Cu toate că este a doua cea mai întâlnită formă de cancer în rândul pacienților de sex masculin, cancerul de prostată are cea mai mare rată de deces în rândul bărbaților bolnavi de cancer.

Cancerul de prostată, a doua cea mai întâlnită formă de cancer

Mai grav este faptul că vârsta medie de diagnosticare a scăzut, or, acest lucru s-ar putea traduce printr-o incidență mai mare a cazurilor de cancer în rândul pacienților considerați tineri.

Un studiu medical publicat în 2020 a concluzionat că, la nivel global, numărul deceselor în rândul pacienților bărbați cu vârste de peste 50 de ani cauzate de cancerul de prostată a totalizat 3,5 milioane de ani-persoană de viață (YLL). Dintre care, 40% au fost consemnate în dreptul pacienților cu vârste de peste 75 de ani, informează Doctorul zilei.

Cancer. Sursa foto: Pixabay

Posibili factori declanșatori

Factorii genetici, etatea și istoricul familial sunt principalii indicatori de risc pentru cancerul de prostată. Cu mențiunea că studiile ceva mai recente au dat ca și posibile cauze pentru cancerul de prostată sedentarismul și dietele bogate în grăsimi saturate.

Afecțiunea menționată anterior se manifestă la nivel molecular prin alterarea echilibrului hormonal. Celulele infectate depind de celule hormonale pentru a se înmulți și răspândi afecțiunea în organism.  Se poate vorbi de prevenția doar în cazul în care se are în vedere modificarea stilului de viață, ceea ce presupune o alimentația sănătoasă bazată în mare parte pe fructe și legume, controlarea greutății și exercițiile fizice regulate.

Caner de prostată. Sursa Foto: Dreamstime.com

Cancerul de prostată poate fi depășit în cazul depistării precoce

Un alt aspect care merită menționat și ține tot de prevenție constă în conștientizarea importanței controalelor regulate și procedurilor de screening. Cancerul de prostată poate fi depășit în cazul depistării precoce, dar, cum a crescut incidența în rândul pacienților tinere se poate concluziona că acțiunile de conștientizare sau frecvența controalelor medicale nu este luată în considerare de pacienți.

Prin urmare, se impune dezvoltarea unei noi strategii la nivel național care să cuprindă și să îmbunătățească tehnologiile de diagnosticare precum și o abordare concentrată pe prevenție și informare.