Părul crește cu o rată medie de 0,35 milimetri pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 15 centimetri pe an. Cu toate acestea, această rată de creștere a părului se aplică doar pentru persoanele care nu sunt de origine asiatică sau africană.
La persoanele de origine africană, părul tinde să crească în jur de 5 milimetri pe lună, în timp ce părul asiaticilor crește mult mai repede, cu până la 20 de milimetri pe lună. Diferențele rasiale în rata de creștere a părului par să fie determinate de factori genetici, mai degrabă decât de factorii de mediu.
Trebuie remarcat faptul că această creștere a părului nu are loc într-un ritm constant la fiecare persoană. Există trei faze primare ale ciclului foliculului de păr: anagen, catagen și telogen. Creșterea părului are loc în faza anagenă, care poate dura între doi și șase ani. Acesta încetinește în timpul fazei catagene și apoi se oprește în faza telogenă. După trei luni de inactivitate, părul își continuă ciclul de creștere.
Creșterea părului
Mulți factori genetici și de mediu influențează rata de creștere a părului, a declarat Dr. Mia Jing Gao, dermatolog la Clinica Cadogan din Anglia. Vârsta este unul dintre cei mai importanți factori pentru creșterea părului. Pe măsură ce îmbătrânim, foliculii noștri de păr încep să producă într-un ritm mult mai lent. De asemenea, ciclul creșterii părului este afectat și de diverși hormoni. De exemplu, în timpul sarcinii, nivelurile ridicate de estrogen din organism măresc rata de creștere a părului.
Stresul și boala pot afecta rata de creștere a părului. „ Pentru un scalp sănătos, aproximativ 80% dintre firele de păr sunt în creștere”, a spus Gao. „Stresul psihologic sau fizic, cum ar fi intervenția chirurgicală, poate determina ca 70% din firele de păr în creștere să intre într-o stare de repaus”. Evenimentele care ar putea declanșa o astfel de schimbare includ infecții severe, modificări hormonale după sarcină și deficit de fier.
Schimbările meteorologice
Rata de creștere a părului poate varia pe parcursul anului. Oamenii de știință sugerează că aceste schimbări sezoniere pot fi legate de condițiile meteorologice. De exemplu, temperaturile scăzute pot pune presiune asupra foliculilor de păr, ceea ce duce la o crește mai lentă a părului. Cu toate acestea, aceste măsurători au fost obținute în urma unui studiu făcut pe bărbați din Marea Britanie, motiv pentru care concluziile s-ar putea să nu se aplice tuturor populațiilor.
În cele din urmă, o dietă echilibrată, variată, care conține nutrienți esențiali, poate ajuta la creșterea părului. De exemplu, lipsa fierului, vitaminei D sau vitaminei C poate încetini creșterea părului, potrivit Live Science.