Compania nou intrată pe piața din România, EWL Migration Platform, a realizat un studiu pe un eșantion de 400 de refugiați ucraineni. Raportul relevă faptul că 67% dintre ei au studii superioare, dar doar 27% își caută un loc de muncă în România.
Studiul „Refugiații ucraineni în România” a fost realizat de EWL Migration Platform în colaborare cu Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varșovia. Un astfel de studiu s-a realizat și în Cehia și Polonia, așteptările și profilul refugiaților ucraineni diferind de la țară la țară.
România este cea mai nouă țară din portofoliul grupului EWL Migration Platform. Compania a fost fondată în anul 2007 în Polonia și se ocupă cu căutarea de locuri de muncă pentru piața din Uniunea Europeană. Au venit în România în septembrie 2021 în contextul în care în ultimii doi ani Guvernul a aprobat o cifră în creștere a muncitorilor din Asia, scrie infofinanciar.ro.
Filiala din România este condusă de Tiberiu Focică, care are o experiență de 15 ani în domeniul HR-ului. Studiul a fost realizat având la bază interviuri cu 400 de refugiați ucraineni, 96% dintre ei femei. Doar 33% din eșantionul studiului avea peste 45 de ani, ceea ce arată că majoritatea refugiaților sunt tineri.
Principalele date ale studiului
Două treimi din femeile refugiate din Ucraina au venit în țară cu cel puțin un copil, iar 80% dintre refugiați încă își au familiile în Ucraina. 51% dintre ei se așteaptă ca rudele lor să vină în România în perioada următoare. O statistică interesantă ține și de faptul că 10% dintre chestionați cunosc faptul că au descendență română, un factor important pentru integrarea populației în societatea și economia locală.
„Am fost surprins să aflu că 17% dintre ei au lucrat înainte de război în România. Până în anul 2014 era aproape imposibil să aduci cetățeni de naționalitate ucraineană din cauza procesului legislativ. În ultimii ani a fost mai ușor să integrăm ucraineni pe piața din România. 59% dintre ei vor să aplice pentru statutul de refugiat, însă am speranța că această statistică se va schimba datorită modului pozitiv în care suntem percepuți. 27% dintre ei vor să muncească în România, iar 9% vor să se susțină singuri”, a declarat General Managerul EWL România, Tiberiu Focică.
Compania are la momentul actual peste 2.000 de poziții libere pentru imigranții ucraineni. Deja a ajutat peste 500 de ucraineni să se angajeze în țară, 96% dintre ei femei, mare parte în activități de producție.
O altă statistică interesantă despre refugiați ține de nivelul lor de pregătire. În urma studiului a rezultat faptul că 26% dintre ei sunt profesioniști cu înaltă calificare, 13% au fost lucrători în servicii, 12% învățători, 11% paramedici sau asistente medicale, 10% doctori, 8% manageri sau executivi, 1% antreprenori, 1% specialiști în IT, etc.
Michalina Sielewicz, Directorul pentru Dezvoltarea Afacerilor Internaționale al EWL Migration Platform, a transmis că ei au înființat subsidiara din România pentru a aduce pe piața locală muncitori din Asia, însă de când a început războiul din Ucraina s-au implicat activ pentru a ajuta refugiații. Ea a explicat faptul că refugiații se simt mult mai ușor integrați în țări precum Polonia sau Cehia datorită faptului că ucrainenii au mai lucrat în aceste țări în trecut, înainte de război.
„64% dintre refugiați au ales România pentru că este un aliat al NATO, deci pentru că erau în căutarea siguranței, stabilității. 23% au venit datorită similitudinilor culturale dintre cele două țări, iar 22% datorită graniței comune. 28% dintre ei vor să rămână în România pe termen lung, în timp ce 54% vor să se întoarcă în Ucraina. 18% vor să se mute într-o altă țară din Europa”, explică Michalina Sielewicz.
La jumătatea lunii iunie în România erau angajați aproximativ 3.000 de refugiați ucraineni, 500 dintre ei prin intermediul companiei EWL Migration Platform. Un factor important de luat în calcul este să refugiații manifestă un interes scăzut față de ocuparea unui loc de muncă în România. Doar 27% dintre ei vor să lucreze la noi în țară, în timp ce în studiul din Polonia, interesul a fost manifestat de 63% dintre ei, iar în Cehia de 52%. Majoritatea celor care vor să plece din România vrea să lucreze într-o economie din Occident, fie Italia, Germania sau Spania.
Cât de mult i-a ajutat statul pe refugiați
Conform studiului, doar 5% dintre refugiații ucraineni locuiesc într-un apartament închiriat din banii proprii, 55% locuiesc într-un apartament alocat de Guvern sau de către ONG-uri. 75% dintre ucraineni sunt ajutați activ de către instituțiile statului, ONG-uri, societatea civilă.
64% dintre refugiații care au ajuns la noi în țară au studii superioare, un procent mai mare decât cel din Cehia sau Polonia. Andrezej Korkus, CEO al EWL Migration Platform, a explicat faptul că acest fenomen al migrației era comun înainte de război în Polonia și în Cehia, unde ucrainenii își căutau de dinainte locuri de muncă.
„Înainte de criza refugiațiilor în Polonia erau peste 1 milion de muncitori ucraineni, 1,3 milioane care lucrau în anul 2021 din 2,2 milioane de ucraineni stabiliți în țară. Mulți dintre ei deja fuseseră în Polonia să lucreze sau să studieze, un avantaj fiind că limbile sunt similare”, explică CEO-ul.
Tiberiu Focică este de părere că procentul de 27% dintre ucraineni care își caută un loc de muncă în România este unul foarte bun, ba chiar „extraordinar”, având în vedere faptul că ucrainenii nu veneau în România înainte de război pentru a-și căuta un job.