STUDIU. Dependenţa de smartphone-uri dăunează sănătăţii
- Dan Istratie
- 18 ianuarie 2012, 16:37
Un nou studiu realizat de cercetătorii britanici relevă faptul că smartphone-urile folosite prea des pot genera adevărate probleme de sănătate.
Primele efecte ale utilizării frecvente a smartphone-urilor este senzaţia unei "vibraţii fantomă" pe care utilizatorii o resimt. Posesorii telefoanelor inteligente sunt atât de disperaţi să primească telefon sau mesaj de la cineva încât au mereu senzaţia că acest lucru chiar se întâmplă, spune studiul britanic.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Worceste au descoperit că cei care posedă telefoanele de tip smarphone devin de-a dreptul obsedaţi şi îşi verifică mai des de cât ar fi nevoie e-mailurile sau conturile de pe reţelele de socializare.
În cadrul studiului, după analizarea informaţiilor, cercetătorii au ajuns la concluzia că posesia unui smartphone aduce mai mult stres deţinătorului faţă de un om fără telefon sau cu un telefon normal.
Smartphone-ul ne conectează mai mult viaţa privată de muncă Specialiştii i-au supus pe 100 de posesori de smartphone-uri la mai multe chestionare psihometrice. Concluzia a fost că o persoană este mai stresată dacă îşi verifică des e-mailul pe telefonul mobil.
Un alt motiv al creşterii stresului celor care au smarphone este faptul că cei mai mulţi l-au cumpărat pentru a-şi organiza mai bine munca. În realitate, posesorii acestor telefoane şi-au conectat munca mai mult la viaţa lor personală.
“Folosirea smarphone-urilor creşte rapid, la fel şi stresul cauzat de verificarea contului de e-mail sau a celui de facebook. Angajatorii nu vor avea de câştigat dacă angajaţii lor sunt mai stresaţi, chiar dacă sunt mai conectaţi la ceea ce fac. Eu le recomand angajatorilor să îşi oblige angajaţii să închidă telefoanele mobile pe parcursul orelor de lucru şi să nu trimită e-mail-uri în interes de serviciu după program", a declarat profesorul Richard Balding, coordonatorul cercetării, pentru Telegraph.