Studiu: Bunicii care ajută la creșterea nepoților pot trăi mai mult

Studiu: Bunicii care ajută la creșterea nepoților pot trăi mai mult

Un studiu realizat în Germania arată că bunicii care ajută la creșterea nepoților pot trăi mai mult în comparație cu vârstnicii care nu au grijă de rude și nu își ajută rudele.

Într-adevăr, îngrijirea permanentă a nepoților poate fi o activitate cu efecte negative asupra sănătății persoanelor vârstnice, însă dacă bunicii își aduc ocazional contribuția în acest sens se pot bucura de importante beneficii precum o viață mai lungă, notează oamenii de știință.
“Această legătură ar putea fi un mecanism înrădăcinat adânc în trecutul nostru evolutiv când contribuția la creșterea copiilor era crucială pentru supraviețuirea speciei umane”, a explicat autoarea principală a cercetării, Sonja Hilbrand, din cadrul departamentului de psihologie a Universității Basel din Elveția, iar “lipsa contactului cu nepoții poate avea un impact negativ asupra sănătății bunicilor”, a mai spus experta.

Studiul arată că nepotii ajută la prelungirea vieţii bunicilor

Cercetătorii au analizat datele de la peste 500 de persoane cu vârste de peste 70 de ani cuprinse în “Berlin Aging Study”, realizat în Germania. S-a observat că în perioada de aproape 20 de ani riscul de deces a fost cu o treime mai scăzut în cazul vârstnicilor care contribuiau la creşterea nepoţilor.
Același lucru a fost observat și în cazul persoanelor în vârstă care nu aveau nepoți însă își ajutau copiii adulți în cadrul unor activități precum treburile din gospodărie. Spre deosebire de aceștia, circa o jumătate dintre participanții care nu îi ajutau pe alții au decedat cu aproximativ cinci ani  mai repede de la începerea studiului. Iar jumătate dintre vârstnicii care își susțineau prietenii și vecinii au trăit, în medie, șapte ani după începerea studiului, spre deosebire de cei care nu au făcut acest lucru și care au trăit, în medie, patru ani după debutul cercetării.

Un creier activ rămâne mai mult timp tânăr

Potrivit studiului, bucuria pe care o simt bunicii atunci când se ocupă de nepoţi şi când se simt utili ajută creierul să elibereze o cantitate mai mare de endorfine, numite si hormonul fericirii. Responsabilitatea aceasta le va menţine creierul în activitate ajutând la întârzierea pierderilor de memorie, informează ziarulromanesc.

Ne puteți urmări și pe Google News