O zi la plajă determină o foame crescută la bărbați, în timp ce la femei nu se remarcă o creștere a poftei de mâncare potrivit unui studiu care a analizat diferențele dintre sexe în privința activării mecanismului metabolic. Expunerea la soare ar fi principala cauză ce duce la o creștere a apetitului în cazul bărbaților.
Bărbații sunt mult mai înfometați după o zi de stat la plajă, deoarece în cazul acestora expunerea la soare activează o proteină care semnalizează organismului să producă un hormon ce stimulează pofta de mâncare.
În ceea ce le privește pe femei, un al treilea hormon blochează interacţiunea primilor doi şi, în consecinţă, nu apar creşteri semnificative în apetit după expunerea la soare, potrivit studiului.
Cercetătorii au explicat că, pentru bărbați, atât în cazul speciilor animale, cât şi al oamenilor, expunerea la soare activează o proteină denumită p53, care are funcţia de a repara ADN-ul din piele ce a fost afectat de expunerea la soare.
Activarea proteinei p53 semnalează organismului să producă un hormon denumit grelină, care stimulează la rândul său pofta de mâncare. La femei, hormonul estrogen blochează interacţiunea dintre p53 şi grelină şi, în consecinţă, nu apare o senzaţie de foame neobişnuită după expunerea la soare.
Concluziile studiului au identificat pielea ca un regulator primar pentru energie şi apetit, atât în cazul animalelor de laborator, cât şi în cazul oamenilor.
Explicațiile specialiștilor cu privire la diferențele de apetit
Cercetătorii au explicat faptul că există o diferenţă metabolică semnificativă între bărbaţi şi femei, care le influenţează atât sănătatea cât şi comportamentul.
„Studiul nostru este prima cercetare medicală care ţine cont de gen ce a fost desfăşurată vreodată cu privire la expunerea UV, şi pentru prima oară, conexiunea moleculară dintre expunerea UV şi pofta de mâncare a fost descifrată.
Studiile medicale care ţin cont de gen sunt deosebit de complexe, fiind nevoie de dublul numărului de participanţi pentru a putea identifica diferenţe semnificative din punct de vedere statistic", a declarat coordonatorul studiului, profesorul Carmit Levy.
Datele epidemiologice au fost colectate în cadrul unui studiu cu durata de un an, ce a cercetat obiceiurile alimentare ale unui număr de aproximativ 3.000 de israelieni, bărbaţi şi femei, date combinate cu rezultatele unui studiu genetic desfăşurat pe animale de laborator, potrivit Agerpres.