Câţi bani să pui deoparte pentru un trai decent la pensie
- Adam Popescu
- 23 septembrie 2010, 01:20
Calculele făcute de specialiştii Aviva şi Deloitte arată că românii care economisesc în medie câte 3.700 de euro pe an îşi vor păstra nivelul de trai din perioada în care erau angajaţi.
Circa 142 euro pe lună. Atât trebuie să economisească un român care în prezent are 30 ani pentru ca atunci când iese la pensie să aibă un trai decent.
În medie, concetăţenii noştri angajaţi care au sub 65 de ani şi se vor pensiona în perioada 2011-2051 trebuie să pună la ciorap câte 308 euro pe lună pentru a beneficia, la finalul carierei, de o sumă echivalentă cu 70% din venitul actual.
Salarii mai mari
Estimările fac parte dintr-un raport care cuprinde date din toate statele Uniunii Europene, publicat astăzi de grupul de asigurări Aviva, în urma unei cercetări desfăşurate cu compania de audit şi consultanţă Deloitte.
Calculele prin care s-a ajuns la aceste sume iau în considerare faptul că fiecare angajat contribuie la bugetul de pensii al statului şi la pensiile administrate privat.
De asemenea, realizatorii studiului se bazează pe ipoteza că salariul din România va ajunge la un nivel de 80% din media UE până în 2023, iar până atunci va creşte peste nivelul inflaţiei, a explicat Mihai Popescu, directorul general al Aviva România, la o conferinţă de presă.
Bani de pensie, încă din studenţie
Cea mai mare presiune cade pe umerii salariaţilor cu venituri medii, se arată în raportul Aviva. Asta deoarece persoanele cu venituri mari au alte active care le asigură o viaţă mai uşoară la pensie, iar grupurile mai sărace vor fi ajutate de sistemele publice de asistenţă socială. Cu cât o persoană începe mai devreme să adune bani de pensie, cu atât mai puţin va trebui să economisească anual.
"Este mai bine să începem să economisim de tineri. Persoanele care economisesc de la vârsta de 20 de ani au un efort anual mai mic de făcut pentru acelaşi rezultat decât dacă ar începe economisirea la 50 de ani, când efortul este mult mai mare", afirmă Mihai Popescu.
"De exemplu, tinerii pot renunţa la vacanţe sau pot alege concedii cu un buget redus şi astfel le vor mai rămâne bani pe care să-i pună deoparte pentru pensie", completează Daniela Vasile, directorul executiv al Aviva Pensii.
Practic, cei care nu îşi pot suplimenta veniturile de la pensie prin economii vor fi nevoiţi fie să lucreze peste vârsta de pensionare, fie să se pensioneze la o vârstă mai înaintată, fie să se resemneze în faţa unui nivel de trai mult mai redus după ce ies din câmpul muncii.
Strategii de economisire
Femeile trebuie să pună mai puţini bani deoparte deoarece, conform datelor statistice, ele au salarii mai mici decât bărbaţii, a precizat Daniela Vasile. Ce puteţi face cu banii pentru a-i înmulţi? Există mai multe soluţii, fiecare cu avantaje şi dezavantaje şi cu diferite niveluri de risc.
Astfel, puteţi pune banii într- un depozit la o bancă sau îi puteţi investi pe Bursă în acţiuni ale unor companii cu potenţial de creştere. Mai aveţi posibilitatea încheierii unui contract de asigurare de viaţă sau a unui contract cu o pensie privată facultativă.
Banii mai pot fi investiţi în aur sau în proprietăţi imobiliare care vă vor aduce un venit din chirii şi pe care le puteţi vinde când veţi ajunge la pensie.
LA VECINI
Deficitul pensiilor în alte state UE
- Românii se află aproximativ la jumătatea clasamentului european al sumelor medii pe care trebuie să le pună deoparte în fiecare an dacă vor să aibă o pensie decentă.
- Cel mai bine stau vecinii noştri unguri, care trebuie să economisească doar 1.900 euro pe an. Ei sunt urmaţi, la mare distanţă, de lituanieni - cu 3.000 euro/an, şi de italieni - cu 3.100 euro/an.
- În Polonia, deficitul pensiei poate fi acoperit printr- o contribuţie anuală de 3.400 euro de persoană, iar în Cehia - cu 4.600 euro de angajat.
- Povara cea mai grea cade pe umerii britanicilor, care trebuie să strângă în medie câte 12.300 euro pentru a-şi păstra un nivel de trai similar celui dinaintea ieşirii la pensie. Ei sunt urmaţi de nemţi, cu 11.600 euro de persoană.