Persoanele care se infectează cu coronavirus, dar suferă și de afecțiuni cardiace sau renale, prezintă un risc de două ori mai mare să-și piardă viață, conform unui studiu realizat la Institutul Cantacuzino.
Studiul realizat de experții Institudului Cantacuzino, pe un eșation de 900 de pacienți, dintr-un grup de 12.000 de persoane infectate, arată că două categorii de pacienți prezintă risc sporit de deces în eventualitatea infectării cu noul coronavirus.
Studiul arată că pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare preexistente au fost de 2,89 ori mai predispuşi la deces decât pacienţii care nu aveau acest tip de afecțiuni. De asemenea, un rezultat similar a fost înregistrat și în cazul celor care sufereau de boli renale cronice, a căror risc de mortalitate a fost de 2,69 ori mai mare.
În cazul pacienților cunoscuți cu diabet nivelul de mortalitate a fost de 2,3 ori mai crescut decât în cazul persoanelor sănătoase.
Medicii susțin că infecţia cu SARS-COV-2 în cazul unui pacient care suferă de o boală cardiovasculară se maniestă mult mai agresiv din cauză că organismul este mult mai slăbit. Mai grav este, susțin aceștia, de frica noului coronavirus, pacienţii cu afecţiuni de acest tip au evitat spitalele, astfel că boala lor s-a agravat în acest timp.
În acest context, pacienții cu boli cardiovasculare trebuie monitorizați cu atenție, iar tratamentul trebuie aplicat neîntrerupt, mai ales că afectează și alte organe, precum plămânii, rinichii sau ficatul. O situație similară se înregistrează și în cazul pacienților cu diabet, boală care este asociată și altor probleme de sănătate.
Cercetările arătau că printre persoanele care au de suferit cel mai mult de pe urma virusului SARS-Cov-2 sunt cele care suferă de alte boli asociate, precum diabetul sau afecțiunile cardiovasculare.
Cât costă testul COVID pentru o pisică. Un bucureștean a aflat pe propriul buzunar
Îngrijorare maximă la nivelul OMS. Explozie de îmbolnăviri cu COVID-19 în toată lumea