Studii, distracţie şi artă în capitala Ardealului

Studii, distracţie şi artă în capitala Ardealului

Pentru tinerii care aleg să studieze la universităţile de prestigiu din Cluj-Napoca, oraşul este foarte tentant. Faima celor cinci universităţi din Cluj a trecut demult, dincolo de graniţele României.

Universitatea „Babeş-Bolyai”, Universitatea Tehnică, Universitatea de Medicină şi Farmacie, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterină sau Universitatea de Artă şi Design sunt instituţiile unde cei ce aleg să devină studenţi la Cluj se pot specializa.

Strada cu tei, la kilometrul 0

Clujul cu ale sale teatre, muzee, biblioteci şi librării a devenit de multă vreme capitala culturală a Ardealului. Pentru cei care vor să înveţe, oraşul are biblioteci de renume, dintre care se distinge Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, instituţia în care filosoful chiar a trăit în perioada de marginalizare de pe scena românească. Locul adăposteşte peste un milion de volume de carte de ştiinţă sau beletristică.

Pieţele şi pietonalele Clujului sunt pline la tot pasul de expoziţii de artă sau librării în care sunt prezentate cele mai noi apariţii editoriale. Pe strada Napoca şi Bulevardul Eroilor, care a fost modernizat şi are aerul marilor oraşe europene, funcţionează două mari librării: Librăria Universităţii şi Humanitas. În Piaţa Unirii, prelungire a celebrului pietonal clujean, funcţionează Muzeul de Artă, în clădirea fostului Palat Banffy.

O altă stradă, poate una dintre cele mai frumoase din Cluj, datorită zecilor de tei care la vremea sesiunii de vară aruncă cele mai ispititoare parfumuri, este cea a Uni versităţii. În această zonă se află Rectoratul Universităţii „Babeş-Bolyai”, dar şi două biblioteci celebre, „Octavian Goga” şi Biblioteca Academiei.

De la strada cu tei se poate ajunge - preţ de zece minute pe jos şi o incursiune prin Piaţa Muzeului, amenajată în stil medieval - la Universitatea Tehnică. Piaţa Muzeului este un adevărat furnicar de oameni, mai ales după ce a fost transformată într-una pietonală. Seară de seară, locul este luat cu asalt de studenţii care caută câteva ore de relaxare.

TIMP LIBER

„Savoir vivre” à la Cluj

Evenimentele culturale şi festivalurile se ţin lanţ la Cluj-Napoca. Cel care s-a impus în ultimii opt ani chiar şi în străinătate este Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Sute de studenţi sunt implicaţi anual în organizarea acestui eveniment, care atrage cinefili din toate colţurile lumii. Cei interesaţi de cursuri de dans clasic sau popular, de teatru sau de jazz au la dispoziţie oferta Casei de Cultură a Studenţilor.

Pentru cei care vor să facă mişcare, Parcul sportiv universitar „Iuliu Haţieganu” are facilităţi pentru fotbal, volei, baschet sau tenis. Şi pentru studenţii care aleg să se distreze şi să înveţe doar în sesiune, Clujul are o ofertă bogată: zecile de cafenele, baruri şi cluburi care au apărut în zona campusurilor universitare fiind un bun exemplu. Şi parcul central al oraşului, care se întinde pe zeci de hectare, cu al său lac şi cazinou, este un loc unde lumea boemă preferă să se ascundă de razele mult prea toride ale soarelui.

Ne puteți urmări și pe Google News