Societatea Studenților Universității București, condusă de George Velcea, a vrut să organizeze, ieri, în cadrul Casei de Cultură a Studenţilor, din Bucureşti, o conferință de presă pe tema „Tulburarea identității de gen și viitorul omenirii”, în cadrul căreia urma să fie lansată și cartea „Fața nevăzută a homosexualității”, scrisă de Virgiliu Gheorghe și Andrei Dîrlău – ca o pledoarie antihomosexualitate.

Aflând mai exact despre ce este vorba, Universitatea din București s-a disociat imediat, arătând printr-un comunicat de presă că evenimentul cu pricina „nu este organizat în colaborare cu Universitatea din București și nu se desfășoară cu sprijinul sau sub egida Universității din București”.

Instituția și-a reafirmat angajamentul pentru diversitatea culturală și de opinie și față de dreptul de exprimare, precizând că nu poate răspunde pentru evenimentele organizate în alte spații decât cele pe care le administrează. Acuzațiile de cenzură și-au făcut imediat apariția în mediul studențesc. „Este vorba despre o carte. Ce rău poate să facă ea? Asta e cenzură!”, ne-au spus câțiva studenți, sub protecția anonimatului.

Ministerul Tineretului acuză: discriminare

Casa de Cultură a Studenților se află în patrimoniul Ministerului Tineretului și Sportului. Cele două instituții au avut un singur răspuns oficial: cartea exprimă în termeni duri și discriminatorii poziția față de fenomenul homosexualității. Motiv pentru care MTS a decis să nu mai pună la dispoziție sala, apreciind că lansarea acestei cărți și promovarea unor astfel de mesaje în cadrul Casei de Cultura a Studenților București contravin legii și principiilor de funcționare a instituției.

"Nu e vorba despre nici o cenzură. Au solicitat sala pentruo conferință, iar în realitate doreau să lanseze o carte.”
Anda Avrămuț, Casa de Cultură a Studenților București

Cartea care a generat controversa

Prof. univ. dr. Pavel Chirilă, în cuvântul Editorului, a prezentat cartea „Fața nevăzută a homosexualității”, publicată de Editura Christiana în anul 2014, sub semnătura autorilor Virgiliu Gheorghe și Andrei Dîrlău.

„Volumul de față constituie un nou semnal de alarmă pentru lumea românească, dar și pentru restul lumii. O excepțională monografie a fenomenului homosexualității și a mișcărilor pro-homosexualitate din ultimele patru decenii, cartea scoate la iveală adevăruri științifice care aruncă în aer întregul edificiu ideologic pe care se sprijină propaganda homosexualității astăzi”, a scris prof Chirilă.

Acesta a mai considerat lucrarea ca fiind justificată, „mai ales în contextul actual, în care homosexualitatea nu mai poate fi considerată doar o problemă a unui grup de persoane, ci constituie deja unul dintre elementele dominante ale ideologiei zilei, impus legislativ în tot mai multe țări ale lumii, într-o polemică deschisă față de familie și credința creștină”.