Studenții ar putea să facă doi ani într-unul singur. Comisia de învățământ a aprobat amendamentul

Studenți. Sursa: Arhiva EVZ

Pe 27 aprilie, joi, Comisia de învățământ a Camerei Deputaților a adoptat un amendament la proiectul legii învățământului universitar, conform căruia studenții vor putea să parcurgă doi ani de studii într-unul singur. Însă nu toți vor putea face asta.

Această prevedere se aplică studenților înmatriculați la programe de studii universitare de licență cu frecvență. De asemenea, cei care vor dori să facă asta trebuie să obțină aprobarea din partea consiliului facultății.

Ce studenți nu vor putea parcurge doi ani de studiu într-un singur

„Studenţii înmatriculaţi la programe de studii universitare de licenţă organizate la forma cu frecvenţă pot parcurge cu aprobarea consiliului facultăţii doi ani de studii într-un singur an, cu excepţia programelor de studii din domeniile medico-farmaceutice militar de informaţii de ordine publică şi de securitate naţională şi a ultimului an de studii în condiţiile prevăzute de regulamentele de organizare şi desfăşurare a programelor de studii şi cu respectarea legislaţiei în vigoare”, prevede amendamentul asumat şi adoptat de Comisie.

În schimb, Comisia a respins un amendament propus de USR cu privire la analizele de plagiat în tezele de doctorat. Iniţiatorii au adus drept argument creşterea transparentizării, accesarea liberă a documentaţiilor pentru analiză de plagiat, pentru folosirea surselor, inspiraţie.

„Instituţiile de învăţământ superior sunt obligate să realizeze publicarea, în format digital, în cadrul Registrului Educaţional Integrat, gestionat de UEFISCDI, în conformitate cu prevederile legale în vigoare în domeniul drepturilor de autor, a tuturor tezelor de doctorat începând cu anul 1990 şi până în prezent”, potrivit ziare.com.

Măsura se aplică și elevilor din învățământul preuniversitar

De asemenea, anul trecut Ministerul Educației a decis metodologia care încadrează parcurgerea celor doi ani de studii într-un singur an școlar, parcurgere care va putea fi realizată în fiecare dintre cele trei cicluri de învățământ: primar, gimnazial și liceal.

Metodologia promovării celor doi ani se face doar în cazul celor trei cicluri, excluse fiind clasele de început de învățământ. Pentru a beneficia de acest program, elevii trebuie să îndeplinească câteva criterii de selecție. Mai exact, media generală sau calificativul la fiecare materie studiată trebuie să fie „foarte bine”, în cazul elevilor din învățământul primar și minim nota 9 pentru elevii de gimnaziu sau liceu.