Studenţi români, la un pas de a restaura un castel din Franţa

Studenţi români, la un pas de a restaura un castel din Franţa

Castelul de vis al româncei Angela Crăciun va deveni, în numai câteva zile, locul în care se va desfăşura unul dintre cele mai originale proiecte de restaurare a unui sit declarat patrimoniu mondial UNESCO: domeniul Castelului Huardiere.

Angela Crăciun, singurul cetăţean român proprietar al unui castel în Franţa, pe Valea Loarei, a lansat o idee provocatoare universităţilor din întreaga lume: un concurs de proiecte pentru amenajarea unor grădini “a la francaise” pe domeniul Castelului Huardiere. Evenimentul are loc în contextul în care anul 2010 este declarat, de către Adunarea Generala a ONU, "Anul internaţional al apropierii culturale", coordonat de  UNESCO, precum şi "Anul internaţional al biodiversităţii". Astfel, vineri, la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) de la Paris se va afla numele echipei de studenţi câştigătoare. Ieri, în Bucureşti, în prezenţa studenţilor care au acceptat această provocare, alături de profesorii care au coordonat proiectele şi în prezenţa Angelei Crăciun, iniţiatoare şi finaţatoarea programului, a avut loc prezentarea lucrărilor cu care tinerii s-au înscris în competiţie. România este reprezentată prin trei proiecte, imaginate de stundeţi din Bucureşti şi Cluj-Napoca.

 

Din cei 32 de studenţi ai Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" Bucureşti, care s-au înscris în competiţie a fost ales un singur proiect, de la Facultatea de Urbanism, secţia amenajarea şi planificarea peisajului. Este vorba despre "Labirint", creat de studentele din anul 5 Paula Pop şi Oana Afloarei, coordonate de conf. dr. arh. Cerasella Crăciun.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel de-al doilea proiect intrat în finală aparţine a trei studente în ultimul an, de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară - Facultatea de Horticultură, departamentul Arhitectura Peisajului: Iulia Dobrovie, Luminiţa Livia Dumitru şi Alina Vladu. Proiectul lor, "Ferestre în timp la Castelul Huardiere" a fost coordonat de dr.arh. Violeta Răducan.

De la Cluj a fost nominalizat ultimul proiect. Este vorba despre "Virgo's Garden", realizat de studenţii de anul 2 şi 3 de la Peisagistică: Teodora Morar, Norbert Butuza, Paul Baritchi şi Paul Savu Baritchi. Aceştia sunt cordonaţi de prof. dr. Maria Cantor, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară - Facultatea de Horticultură, specializarea Peisagistică.

Angela Crăciun (a treia din stânga), studenţi care au ajuns în finală şi o parte dintre cei care nu au avut şansa ca proiectul să le fie nominalizat, alături de profesorii coordonatori   Studenţii români care au realizat cele trei proiecte sunt în competiţie cu alte echipe de la universităţi din Franţa, Germania, Bulgaria, Olanda, Rusia, Ungaria, SUA şi Canada, pe profil agronomic, peisagistic, urbanistic, geografic, de mediu, geologic, chiar şi minerit, pentru analiza solului. Juriul va avea sarcina de a căuta proiectul cu viziunea originală şi potrivită pentru tema desemnată, respectiv grădini "a la francaise".

VersaillesGrădinile franţuzeşti constituie un brand naţional, considerate de autorităţi monumente istorice. Cel mai elocvent exemplu este constituit de celebrele grădini ale Palatului Versailles. Atunci când spui "grădini a la francaise" te gângeşti la simetrie, estetică şi simbol. Acestea reprezintă o formă artistică de a "îndrepta" natura, de a pune ordinea, eleganţa şi meticulozitatea deasupra dezordinii naturale, a neprevăzutului.                                     (Grădină de la Versailles)

Cu toate că tinerii nu au avut la dispoziţie o perioadă de timp foarte mare pentru a se pregăti, au reuşit să imagineze concepte originale, dar care respectă tema de concurs. Au acceptat responsabilitatea acestui proiect atât studenţi de anul 2, cât şi cei mai experimentaţi, în anii terminali.

Miza acestei competiţii este una importantă pentru studenţi. Câştigătorii vor primi un premiu în valoare de 3.000 de euro şi responsabilitatea de a coordona restul echipelor care au intrat în finală. Împreună, vor realiza planul propus de echipa victorioasă, armonizat cu detalii suplimentare venite şi din partea celorlalţi participanţi, astfel încât să se creeze un proiect în spiritul “apropierii culturale”. Lucrările vor dura aproape un an, timp în care studenţii, sub coordonarea profesorilor, vor amenaja grădinile domeniului care aparţine Castelului Huardiere şi vor participa la ateliere tematice.

Stimul pentru creativitate

Proiectul, sponsorizat de Angela Crăciun, face parte din viziunea româncei de a investi în artă şi de a sprijini tinerii talentaţi. Angela Crăciun doreşte să transforme Castelul Huardiere într-o pepinieră culturală, nu doar într-o reşedinţă personală. Şi-a propus să deschisă porţile castelului evenimentelor exclusiviste, culturale, dar şi mondene: spectacole, expoziţii de artă plastică, fotografie, proiecţii de film, baluri, sesiuni foto şi filmări, chiar şi nunţi.

Situat la aproape 140 kilometri de Paris, castelul este pe Valea Loarei, la Sully-sur-Loire. Franţa a înscris în patrimoniul mondial UNESCO 27 de obiective, unul dintre cele mai întinse fiind Valea Loarei, între Sully-sur-Loire şi Chalonnes. Pe lista patrimoniului UNESCO se află şi România, cu şapte obiective (Delta Dunării, Mănăstirea Horezu, bisericile din Moldova, aşezările săteşti cu biserici fortificate din Transilvania, fortăreţele dace din Munţii Orăştie, bisericile de lemn din Maramureş şi centrul istoric al Sighişoarei).

Obiectivul acestui concurs este de a realiza două grădini, aflate de o parte şi de alta a aleii principale a domeniului. “Ne propunem stimularea creativităţii studenţilor şi implicare lor într-un proiect internaţional de talie largă, pentru formarea unei echipe multi-culturale. Activităţile tinerilor în cadrul proiectului vor fi luate în considerare în unele proiecte europene importante şi vor fi referinţe pentru etapele aflate deja în dezvoltare în proiecte de mediu şi patrimoniu”, a mai precizat iniţiatoarea acestei provocări, Angela Crăciun.

Etapa desemnării câştigătorului reprezintă, de fapt, începutul unui demers original, unic prin modul în care este constituit. Echipa victorioasă va coordona lucrările de design al grădinilor, care se vor desfăşura pe durata unui an. În acelaşi timp, vor fi organizate la castel mai multe sesiuni de workshopuri, o oportunitate în plus de a favoriza schimbul de opinii şi de a face parte dintr-o experienţa inedită.

Angela Crăciun, rezidentă în Monaco, a cumpărat acest castel în 2008. Experienţa descrisă de româncă în achiziţionarea acestui domeniu a fost similară dragostei la prima vedere. A văzut fotografii cu castelul scos la vânzare într-o revistă de imobiliare. Încă din prima clipă a simţit ataşament faţă de acest domeniu, iar la scurt timp a devenit proprietara. Cunoscută în lumea afacerilor, dar şi a diplomaţiei şi ştiinţei, în acelaşi timp, Angela Crăciun, a fost un sprijin constant, în lumea artei româneşti şi internaţionale:"Diamond Cinema", "Diamonds Ball", centrul cultural "ACAP Loire-Association pour la Connaissance de la Culture du Patrimoine de la Loire", fiind ultimele investiţii ale acesteia pe partea culturală.                                                Din momentul în care a primit cheile domeniului de pe Valea Loarei a investit pentru a readuce Castelul Huardiere, construit în 1850, la adevărata sa valoare. Construit în stilul Louis XVI, neo-clasic, a fost inspirat de Micul Trianon, un castel construit în 1768, pe proprietăţile celebrului palat de la Versailles. Reflectă o perfectă simetrie, între cele două aripi ale castelului, balustrada de piatră a acoperişului şi balustrada de piatră care se află pe balconul pavilionului lateral. În partea opusă pavilionului se află o terasă acoperită cu vitralii, o extindere discretă şi elegantă a castelului. Arhitectura reflectă reguli simple, armonioase, iar decoraţiunile interioare completează eleganţa castelului.

Aleea principală care face legătura castelului cu principalul drum naţional

Aleea principală care face legătura castelului cu principalul drum naţional

Grădinile interioare. Noile grădini sunt plănuite pentru terenul de după gard

Zona viitoarei grădini, situată în partea dreaptă a drumului principal

Imagini de pe domeniul Castelului Huardiere

Imagini de pe domeniul Castelului Huardiere

Imagini din interiorul Castelului Huardiere

Imagini din interiorul Castelului Huardiere