Tinerii vor să se angajeze încă din anul I de facultate. Aşa se explică aglomeraţia de la cele două târguri de joburi de ieri din Capitală.
Zeci de studenţi, absolvenţi şi masteranzi au fost prezenţi, ieri, la cele două târguri de joburi care au avut loc în Bucureşti. Este vorba de „JobBorse 2008“ (organizat la Rectoratul Universităţii Politehnice din Bucureşti de Asociaţia Inginerilor Economişti din România) şi de „Multilingua Job Expo 2008“, coordonat de compania de consultanţă în resurse umane Esprit Consulting şi derulat la Facultatea de Literatură şi Limbi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti. Se caută operatori de interviuri Politehniştii s-au întrecut în a-şi depune CV-urile la firme de renume din domeniul construcţiilor, consultanţei, asigurărilor, retail ori auto, în speranţa obţinerii unui job care să-i propulseze în carieră. Studenţii în primul an de facultate s-au arătat extrem de interesaţi de posturile de operatori de interviuri (pe teren sau telefonice) ori de cele de introducerea datelor pe computer, scoase la concurs de compania GfK, specializată în cercetarea de piaţă. „Consider că este important ca, după ce termin facultatea, să am atât cunoştinţe teoretice, cât şi practice. Cred că pot să reuşesc acest lucru cu ajutorul unui job part-time. Dacă voi lucra cu jumă tate de normă, voi avea timp şi de şcoală, şi de slujbă. În plus, voi avea şi bani de buzunar“, spune Cristina A., studentă în anul I la Contabilitate şi Informatică de Gestiune din cadrul Academiei de Studii Economice. Ea şi-a depus CV-ul pentru un post de operator de interviu. Dacă vrei un asfel de loc de muncă, spune Elena Ivănescu, coordonator de resurse umane al companiei GfK, trebuie să fii sociabil şi să comunici foarte bine. Tentaţia companiilor de renume Foarte mulţi tineri s-au înghesuit la standul firmei Porsche România, atraşi de posturile destinate începătorilor. „Mă tentează foarte tare un job de operator IT customer care center (operator IT la Departamentul de relaţii cu clienţii - n.r.). Am auzit că pentru acest job primeş ti cam 300 de euro şi cred că este un salariu bun pentru o persoană care se află la început de drum“, spune Mihai Andrei, student în anul III la Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universităţii „Spiru Haret“ din Bucureş ti.
Pentru un asfel de job, spun specialiştii de la Porsche, trebuie să ştii să vorbeşti engleza, să ai foarte multă răbdare şi cunoştinţe de reţelistică, baze de date, sisteme de operare şi Microsoft Office. Şi cunoscătorii de limbi străine au venit în număr mare la târgul care le-a fost dedicat, aşa că pe holul Facultăţii de Litere s-au auzit ieri conversaţii în engleză, germană, italiană, spaniolă şi chiar portugheză. Foarte mulţi studenţi au aplicat pentru postul de asistent de achiziţii, scos la concurs de către compania de recrutare Manpower. „Cunosc italiana, spaniola şi franceza şi sper să obţin jobul. Mi-ar oferi şansa să-mi îmbunătăţesc cunoştinţele de limbi străine, să lucrez şi, automat, să acumulez experienţă şi să am banii mei“, spune Oana C., studentă în anul II la Facultatea de Literaturi şi Limbi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti.
UNDE POŢI SĂ TRIMIŢI CV-UL „JobBorse 2008“
> Tween Call (call center) - office@tweencall.com > Frigotehnica (instalaţii de climatizare) - hr@frigotehnica.ro > GfK (cercetare de piaţă) - cv@gfkro. com > P&P România (consultanţă în resurse umane) - office@ppromania.ro > Rehau Polymer (construcţii, industrial) - alexandra.chelaru@rehau.com
„Multilingua Job Expo 2008“ > Lugera & Makler (recrutare) - Mirela.Pintilie@lugera.ro > Genpact (externalizarea proceselor de afaceri) - carreracademy@genpact.ro > Elcen (producător de energie electrică şi termică) - office@elcen.ro > Accenture (externalizarea proceselor de afaceri) - romania.careers@accenture.com > CGS (IT) - recrutare@cgsinc.ro REALISTĂ Leafă de 200 de euro Mihaela Crăciunescu (20 de ani, din Bucureşti), studentă în anul I la Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice, vrea să obţină un job full-time pentru care să primească 200 de euro pe lună. „Nu pot să cer mai mult, ţinând cont că nu am experienţă“, spune ea. SPERANŢĂ Salariu de 250-300 de euro Silvia Drăgan (19 ani, din Alexandria), studentă în anul I la Facultatea de Comunicare şi Relaţii publice din cadrul Universităţii Bucureşti, îşi doreşte un post de PR. „Ştiu că salariile pentru începători nu depăşesc 400 de euro, aşa că m-aş mulţumi dacă aş primi între 250 şi 300 de euro“, afirmă tânăra.