Mobilizarea generală “decretată” de o iarnă, parcă, mai vijelioasă ca oricând, scoate la iveală adevărate drame. În încercarea lor de a deszăpezi drumurile de acces către locuinţele izolate, pompieri, jandarmi, militari, medici sau asistenţi au lăsat în urmă utilajele de deszăpezire şi au luat-o la pas, prin viscol şi troiene, pentru a ajunge la timp la oameni aflaţi între viaţă şi moarte.
Avea febră şi vărsături
În Giurgiu, de exemplu, o mamă din satul Cucuruzu, comuna Răsuceni a sunat, la ora 10.45, disperată, la serviciul de urgenţă 112 şi a spus că îi moare copilul. Micuţul Nicuşor are doar şapte luni de viaţă. Avea febră şi vărsături iar mama lui plângea lângă el, neştiind ce să îi facă. Drumul către localitatea girgiuveană era blocat. Utilajele înaintau cu greu prin zăpadă. O ambulanţă s-a încumetat să plece spre acea direcţie. N-a putut să treacă pe drumul făcut totuna cu câmpul alb, plin de zăpadă. S-a ajuns şi la Prefect şi la preşedintele Consiliului Judeţean. Şefii judeţului au sunat, s-au interesat de situaţie, dar utilajele de deszăpezire nu puteau înainta mai repede să scape viaţa micuţului.
"Îngerii" de la Ambulanţă
După cum au relatat oamenii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţa Giurgiu, imediat după ce s-a înregistrat solicitarea la 112, s-a luat legătura cu ISU Giurgiu care a comunicat ca drumul este impracticabil. Apoi, s-a anunţat solicitarea la COSU care au răspuns că elicopterul nu poate decola din cauza vremii. În această situaţie, medicul de serviciu doctorul Mihaela Fainişă a luat legatura cu autoritaţile locale, respectiv primarul localitatii Chiriacu, care a spus că se poate pleca prin Valea Bujorului către Chiriacu şi acolo vor fi aşteptaţi şi ajutaţi să sjungă la destinaţie cu mijloace de deszăpezire.
Sfaturi prin telefon
În tot acest timp, doctoriţa Făiniţă a ţinut legătura cu parinţii copilului, monitorizând starea acestuia şi dându-le sfaturi medicale. Ambulanţa a plecat spre Nicuşor la 11.48. În Salvare erau ambulanţierul Ion Pitulice şi asistenţii medicali Vicenţiu Burtavel şi Dănuţ Asan. La ieşirea din Isvoarele spre Cucuruzu, îi aşteptau două tractoare. Primarul comunei vecine, Isvoarele, Alin Stan Bănică a mobilizat trei tractoare cu ajutorul cărora s-a putut face o “cărare” prin câmpul de nămeţi. Dar şi utilajele agricole au putut ajunge la doar doi kilometru de casa în care îi aştepta băiatul. Atunci, asistentul de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Giurgiu, Vicenţiu Burtavel a luat hotărârea de a merge pe jos. A plecat peste camp până a ajuns la el. L-a luat în braţe şi s-a întors cu el la tractoarele care îl aşteptau. Micuţul a ajuns în braţele lui Vicenţiu la 16,33 iar apoi în Ambulanţă. “Acum e bine. L-au stabilizat medicii”, a răsuflat uşurată locotenentul Gabriela Olexiuc, purtătorul de cuvânt al ISU Giurgiu. “Noi am coordonat acţiunea, dar meritul e al tuturor celor care s-au implicat”, a spus, modest, ofiţerul.
Veteran de război la ananghie
Aproape în acelaşi timp, în judeţul Buzău, o altă luptă pentru supravieţuire ducea un bătrân de 93 de ani, din satul Pribeagu, comuna Roşiori. Veteranul de război, bolnav fiind, avea nevoie de o sondă pentru retenţie urinară. Drumul până la el era înzăpezit, în ciuda eforturilor utilajelor care îşi făceau loc prin “marea” de zăpadă dintre localităţile Colţea şi Pribeagu.
“Am primit apelul de urgenţă pe la 11.20. Am ajuns până în Colţea de unde ne-a însoţit un asistent medical. Am reuşit să răzbatem cu maşinile de deszăpezire în faţă, până aproape de sat. Am ajuns la el pe la ora 15.00”, a povestit maiorul Ştefan Stoian din cadrul ISU Brăila. Asistentul medical i-a schimbat sonda, vitală pentru vârstnicul veteran de război. “Ne-a asigurat că îl va ţine două săptămâni. Dacă nu se îndreaptă vremea, mergem iar”, a spus, satisfăcut, maiorul Stoian.
Doi copii au primit ajutor de la Garda de Coastă
Mai la Sud de Brăila, în Constanţa, alţi doi copii au avut nevoie de ajutor. Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au fost chemaţi de părinţii unei fetiţe de zece luni care avea febră foarte mare. În jurul orei 13.30, un reprezentant al Primăriei Pardina, i-a sunat să le ceară ajutorul. O autospecială a poliţiştilor a transportat-o pe micuţă şi pe mama ei până în zona bacului de la Tudor Vladimirescu, de unde au fost preluate de o ambulanţă.
În aceeaşi zi, în jurul orei 14.30, poliţiştii de frontieră au fost solicitaţi de reprezentanţii Spitalului Judeţean Tulcea să preia un copil în vârstă de o lună şi pe mama acestuia, pentru a-i transporta în localitatea de domiciliu, Chilia Veche.
Crucea Roşie şi jandarmii au dus ajutoare
Începând de ieri, în incinta hipermarketului Kaufland din Giurgiu a fost deschis un centru de colectare a ajutoarelor pentru sinistraţi. Giurgiuvenii s-au dovedit receptivi la problemele sinistraţilor şi au făcut donaţii constând în alimente greu perisabile şi apă. Din produsele colectate ieri au fost făcute 107 pachete care astăzi au ajuns la locuitorii din localităţile izolate. În această dimineaţă două echipaje mixte jandarmi, ISU şi Crucea Roşie Giurgiu au mers în localităţile Toporu şi Izvoru, din judeţul Giurgiu, unde au dus pachete cu făină, mălai, zahăr, ulei, conserve, paste făinoase, lapte, cartofi, pâine şi apă minerală.