Editura Evenimentul si Capital

Cum a stricat politica limba. REFLEXUL DE CULTURĂ

Autor: | | 1 Comentarii | 1270 Vizualizari

Într-un eseu din 1946, George Orwell deplîngea deteriorarea limbii engleze și acuza, pentru aceasta, politica. Orwell sesiza, în esență, că decandența societății engleze de la finele celui de-al Doilea Război Mondial este acompaniată de decadența limbajului și concluziona, exasperat, că este un fenomen natural, imposibil de oprit.

Politica poate strica societatea nu doar prin moravuri (dacă ai o clasă politică coruptă), nu doar prin prostie (dacă ai o clasă politică incompetentă, dominate de repetenți, impostori academici și analfabeți mîndri de ei înșiși), ci și prin prăbușirea structurilor ei culturale de rezistență (dacă folosește o limbă deteriorată).

Astfel, autorul „Fermei animalelor” observa schimonosirea limbii sub agresiunea vorbirii politice în cel puțin trei privințe. Prima: dispariția metaforei. Într-adevăr, politicienii nu folosesc metafore, ei folosesc mai ales epitete. Tari! Pentru că ei nu vorbesc, ei comunică. Vorbirea și comunicarea nu înseamnă același lucru.

De pildă, maimuța comunică, dar nu vorbește. Reducerea omului politic la stadiul de „comunicator” înseamnă suprimarea capacității lui de a vorbi normal și expresiv. În logica actualului gen de „comunicare politică”, metaforele au devenit inutile. Nu trebuie să sugerezi stîrnind sensibilitatea exersată (căci asta face o metaforă), ci trebuie să numești stîrnind o emoție primară (căci asta face comunicarea politică).

Dispariția metaforei din obișnuința vorbirii duce, pe de o parte, la abolirea frumuseții limbii și, pe de altă parte, la brutalizarea ei. O limbă vorbită în metafore este un fel de Versailles; o limbă vorbită văduvită de metafore este un fel de Casa Poporului. Știu că există mulți români care admiră Casa Poporului – îi impresionează. Dar chiar și aceștia trebuie să admită că simt o diferență între colosul ceaușist și reședința oficială a ultimilor regi ai Franței.

Ei bine, dacă vreți să trăiți în Casa Poporului, vorbiți ca politicienii, cum vă vine, dacă vreți să trăiți în Versailles, vorbiți literar, frumos, îngrijit, atent. Opțiunea vă aparține. Nu în ultimul rînd, oamenii fără acces la metaforă au imaginația nedezvoltată și sensibilitatea nedospită. Efectele umane ale suprimării metaforei sînt cu adevărat teribile.

Al doilea fel în care discursul politic mutilează limba, zice Orwell, este eliminarea verbelor simple și înlocuirea lor cu expresii complicate. În încercarea sa de a-și justifica excepționalitatea, omul po litic trebuie să dea ascultătorilor impresia că se ocupă cu ceva atît de special, încît numai el poate face. Limbajul pretențios, „tehnic”, menit să dea impresia competenței este de rigoare pentru orice politician.

La noi, mai ales în ultimii 10 ani, au proliferat împrumuturile barbare din alte limbi, mai ales din engleza americană și din francengleza bruxelleză, dar și cuvintele complicate care înlocuiesc pe cele simple. Dacă nu-i poți convinge, încurcă- i! – sună una dintre maximele cinice ale comunicării politice.

Așa că, dacă nu știi materia cu care trebuie să convingi oamenii, folosește cuvinte alambicate, și folosește-le anapoda, astfel încît ascultătorii să nu mai înțeleagă nimic. Dă-le impresia că ești un expert – adică, fă-i să nu mai înțeleagă nimic.

Al treilea efect sesizat de autorul distopiei „1984” este apariția cuvintelor fără sens. Zice Orwell: „Limbajul politic, și cu anumite variații, asta e adevărat pentru toate partidele politice, de la conservatori la anarhiști, este creat ca să facă minciunile să sune adevărat, să facă crima respectabilă și să dea vîntului aparență de soliditate”. Cuvintele fără sens ori cu sens suficient de ambiguu, încît să însemne orice vrea ascultătorul discursului, sînt esențiale unui asemenea scop.

Astfel, un răcnet politic de genul „Să se facă dreptate!” prinde, pentru că oricine vrea, în principiu, dreptate. În plus, rămînînd la un nivel general, e perfect pentru că fiecare om se gîndește la altceva cînd aderă la așa vorbă mare: unii vor să-i vadă pe alții-n pușcării (oricare „unii” au propria lor listă de „alții” pușcăriabili), unii vor salarii mai mari, alții vor doar să plece un guvern și alții vor doar să vină nu anumit guvern.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică

Articole salvate