Medicii i-au recomandat fostului presedinte doua saptamani de pauza: sa lase deoparte orice activitate politica si sa stea linistit in casa.
Sfatul a venit in urma cu noua zile, cand Ion Iliescu a fost diagnosticat ca suferind de zona zoster. Nu este o boala grava, drept care Iliescu se trateaza la domiciliu. Pe langa inconvenientul ca trebuie sa renunte temporar la munca de partid, Iliescu a trebuit sa-si amane un seminar cu fostii sefi de state Havel si Kwasniewski.
Cauza: supararile politice
Medicii sustin ca aceasta afectiune poate fi cauzata pe un fond de stres si suparare. „Virusul se poate reactiva si daca au trecut 30-40 de ani de la prima infectie. Crizele apar mai ales in perioadele stresante”, explica epidemiologul Emanoil Ceausu, director medical la Spitalul „Victor Babes” din Bucuresti.
Elementele de stres si suparare nu au lipsit din viata presedintelui de onoare al PSD. Intai a fost campania pentru referendum, cand Iliescu a fost tinta criticilor presedintelui Basescu. Apoi a venit rezultatul dezastruos la referendum. Nu in ultimul rand, Iliescu s-a confruntat cu contestatari in partid: clujeanul Vasile Dancu i-a cerut sa demisioneze din fruntea grupului parlamentar si sa-si asume esecul la referendum.
Se trateaza cu odihna Zona zoster este o afectiune care apare in urma unei infectii cu virusul care da varicela in copilarie. Se manifesta in special la varstnici, din cauza imunitatii scazute, dar si a bolilor cronice de care sufera acestia (afectiuni ale inimii, plamanilor). Este o boala foarte suparatoare din cauza mancarimilor si durerilor pe care le provoaca acele eruptii (vezicule de culoare rosie) de la nivelul toracelui, fetei, mainilor, picioarelor.
Afectiunea se poate transmite celor care nu au facut varicela in copilarie, dar mai rar, spun medicii. Odata ce au aparut cruste pe piele, riscul de raspandire a infectiei este mai mic. Durerile de cap, febra, mancarimile si sensibilitatea la lumina dispar dupa doua-trei saptamani de la declansarea crizelor.
„In cazul persoanelor agitate, acestea dureaza mai mult. Crizele pot fi de ordinul lunilor, deoarece sunt afectate terminatiile nervoase ale pacientilor”, adauga epidemiologul Florin Beldescu. Medicul spune ca, pe langa tratamentul cu medicamente antivirale, persoanele infectate trebuie sa duca o viata linistita si sa aiba grija de imunitatea lor.
De mentionat ca saptamana trecuta, Ion Iliescu a fost internat doua zile intr-o clinica din Franta, din cauza unor probleme cardiace.
Cititi si: