Strauss-Kahn, victima unui complot politic? Ministrul de interne neagă informaţiile

Ziaristul american Edward Epstein, care a investigat scandalul de la hotelul Sofitel din New York, susţine, într-un interviu pentru AFP, că cineva "a vrut să arunce în aer" candidatura lui Dominique Strauss-Kahn la prezidenţialele din Franţa.

UPDATE 1. Hotelul Sofitel răspunde acuzaţiilor. "Articolul susţine că doi angajaţi ai hotelului au fost filmaţi timp de trei minute, de camerele de supraveghere, în timp ce "se bucură", arată conducerea Sofitel, într-un comunicat, potrivit cotidianului "le Monde". De fapt, este vorba despre  o înregistrare de 8 secunde, în care nu se poate observa niciun "dans de bucurie", declară managerii hotelului de lux, adaugând că "cei doi angajaţi interogaţi au negat categoric faptul că acel dialog avea vreo legătură cu Dominique Strauss-Khan".

Jurnalistul a afirmat, de asemenea, că d-na Diallo a intrat de mai multe ori în camera nr. 2820, situată la acelaşi etaj cu apartamentul lui DSK, înainte şi după relaţia sexuală cu fostul patron al FMI. Edward Epstein evoca posibilitatea prezenţei un alte persoane în acea cameră şi se întreba, în acest caz, care era identitatea ei şi motivul prezenţei acolo.

"În ceea ce priveşte camera 2820, înregistrările electronice ale cheilor arată că un client a părăsit acea cameră la ora 11.36 dimineaţa, iar femeia de serviciu a făcut curăţenie în acea cameră, imediat după aceea, precizează comunicatul citat. "Insinuarea că acel client din 2820 ar fi fost implicat în incidentul cu DSK este fals şi nefondat", conchide sursa citată. Contra candidaturii lui DSK "Nu am spus că a fost un complot politic, dar aş afirma că nişte indivizi au vrut să găsească dovezi privind comportamentul său neadecvat, pentru a-i arunca în aer candidatura şi chiar postul său de la FMI", a declarat jurnalistul american.

Într-o anchetă a apărut în "New York Review of Books", Epstein dezvăluie detalii inedite despre ce s-a întâmplat în 14 mai, la hotelul Sofitel din New York, unde DSK a fost acuzat că a agresat sexual o cameristă, Nafissatou Diallo, în timp ce era considerat favorit în cursa pentru Palatul Elysee. Telefoane rătăcite Ziaristul a spus că DSK ar fi fost informat, în dimineaţa zilei de 14 mai, de către o prietenă, care era angajată temporar la Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP, partidul de guvernământ din Franţa), că mai multe e-mailuri trimise de pe telefonul său BlackBerry au fost citite de UMP. De asemenea, Epstein a amintit că acest telefon rătăcit nu a mai fost găsit niciodată şi că doi bărbaţi care se aflau în hotelul Sofitel s-ar fi bucurat în mod ostentativ pentru ce i s-a întâmplat fostului şef al FMI. "Nişte indivizi tocmai supravegheau ce făcea DSK în timpul călătoriei sale la New York", a dat asigurări Epstein. El a precizat că procurorul din New York este în posesia înregistrărilor video de la hotel în care se putea observa cum cei doi bărbaţi se felicită după ce au ascultat acuzaţiile formulate de cameristă. "Am văzut înregistrarea video cu ochii mei. Mi-am luat notiţe. Acest document a fost anexat dosarului şi avea eticheta "document sub protecţia tribunalului", a mai spus el.

Jurnalistul a ţinut să sublinieze că ancheta s-a bazat pe surse "din cadrul poliţiei, pe vizita făcută procurorului de unii apropiaţi ai lui DSK", dar sursa primară au reprezentat-o documentele, înregistrările video şi cele privind folosirea cheilor electronice la camerele din hotel. Ministrul de interne neagă acuzaţiile Ministrul francez de interne, Claude Guéant, a negat, astăzi, orice "complot" împotriva lui Dominique Strauss-Kahn, în scandalul Sofitel din New York, după ancheta jurnalistului american.

"Aş spune că este o adevărată fantezie. Am citit articolul. Ce a remarcat el? Că DSK şi-a pierdut telefonul. Doar pentru că şi-a pierdut telefonul, nu înseamnă că există un complot", a declarat, într-o emisiune, ministrul Guéant.