Teoretic el trebuie să servească la ducerea la altitudine a unei rachete se va propulsa în spaţiu pentru a plasa sateliţi pe orbită. Este o metodă mai flexibilă pentru lansarea rachetelor în spaţiu decât lansarea verticală care necesită o mare pistă de decolare.

Avionul Stratolaunch a decolat de pe aeroportul şi ’’spaţioportul’’ de la Mojave, în California, la ora 6,58, ora locală, şi a rămas în aer două ore şi jumătate, a anunţat societatea constructoare într-un comunica dat  duminică dimineaţa. Până acum avionul nu făcuse decât rulaj la sol.

O anvergură mai mare decât un teren de fotbal: are 117 metri

Viteza maximă în timpul zborului a fost de 304 km/h (189 mile, potrivit Stratolaunch) şi avionul s-a înălţat la 17.000 de picioare, adică 5.182 m. ’’Un prim zbor fantastic’’, s-a felicitat directorul general al Stratolaunch, Jean Floyd. ’’Zborul de astăzi face ca misiunea noastră să avanseze, aceea de a propune o soluţie alternativă, flexibilă, la sistemele de lansare de la sol’’. Straniul aparat de zbor, construit de faimoasa societate de inginerie aeronautică, Scaled Composites, în deşertul Mijave, are două fuselaje şi este propulsat de 6 motoare de Boeinng 747. 

Stratolaunch a fost finanţat de un cofondator Microsoft, Paul Allen, care era pe cale să devină un nou actor pe piaţa lansărilor de mici sateliţi. Dar decesul lui Allen, în octombrie 2018, pune sub semnul înrebării viitorul lui Stratolaunch.

 

Te-ar putea interesa și: