Strategia Rusiei, dovedită și în Ucraina, este de a prelua controlul țărilor din interior, avertizează analistul Stratfor, Robert Kaplan, îbtr-o analiză dedicată Republicii Moldova în care atrage atenția asupra unor riscuri la securitatea națională a fostei republici sovetice.
Autorul trece în revistă aceste riscuri pe măsură ce vizitează mai multe orașe din Republica Moldova. La Bălți, un oraș ale cărui blocuri din vremea sovietică seamănă „cu niște dinți îngălbeniți”, un politician local, vorbitor de limbă română, îi dezvăluie analistului american că „toți se tem că situația din estul Ucrainei s-ar putea repeta aici”. ”Știm asta din cauza diviziunilor politice, etnice și lingvistice” a recunoscut acesta.
Bălți, un oraș cu o puternică afinitate pentru Rusia, ar putea deveni Donețk-ul Republicii Moldova, i-a dezvăluit lui Kaplan un diplomat occidental la post în Moldova.
Kaplan își îndreaptă apoi atenția către Comrat, capitala Găgăuziei, regiune autonomă din sud-estul Republicii Moldova. „Orașul Comrat, din sudul Republicii Moldova, este gazdă a minorității turce găgăuze - creștin-ortodoxă vorbitoare de limbă rusă - o potențială coloană a cincea pe care Putin ar putea-o folosi pentru a submina Republica Moldova. Vitaliy Kyurkchu, un politician local găgăuz, mi-a spus că, împreună cu cei 160.000 de găgăuzi din Republică Moldova și 40.000 peste graniță în Ucraina, , în cazul în care poziția Moldovei și a Ucrainei ar fi slăbite sau dacă cele două țări s-ar prăbuși” mai scrie Kaplan.
Analistul Stratfor examinează apoi situația din Transnistria „o fâșie de pământ la est de Nistru, care este oficial parte din Republica Moldova, dar care, cu o populație rusă majoritară, s-a separat de Republica Moldova după un scurt război la începutul anilor '90. Transnistria are acum trupe rusești care să acționeze că un ciocan împotriva Republicii Moldova, în cazul în care Chișinăul ar vrea să se orienteze spre Occident. Transnistria este un fel de paradis nedefinit al contrabandiștilor, pe care care Putin vrea să îl vadă reprodus în estul Ucrainei", comentează Kaplan.
Peste tot în Republica Moldova, analistul își amintește că i s-a spus în mod constant că Rusia este o realitate în timp ce Occidentul este doar un concept geopolitic. „Oficialii ruși s-au întâlnit se pare cu liderii minorităților etnice pentru a-i convinge să ceară un nivel mai mare de autonomie după ce Moldova semnează Acordul de Asociere cu UE. Rușși știu că Moldova este mai mult decât o zonă de frontieră, este un amestec eterogen de popoare divizat în mai multe zone de frontieră, în cadrul unui stat mic și slab. Îmi este teamă pentru Republica Moldova” conchide Kaplan.