Posibilitatea ca Ungaria să cumpere terenuri în vestul României face parte dintr-un curent mult mai extins în Europa Centrală care trece prin schimbări profunde pe măsură ce criza economică europeană se acutizează iar Rusia îşi consolidează poziţia, scrie agenţia Stratfor într-o analiză.
Declaraţiile făcute recent de un diplomat de la ambasada ungară din Bucureşti dezvăluie amploarea preocupărilor geopolitice ale Budapestei, mai ales într-un an electoral, şi oferă o nouă imagine a dinamicii în schimbare din Europa Centrală.
Stratfor vede o schimbare de paradigmă a ţărilor foste comuniste din blocul comunitar, după ce timp de două decenii aceste state și-au găsit refugiul în aparetn înfloritarea Uniune Europeană. UE este însă acum înglodată într-o criză economică continuă şi din acest motiv Bruxelles-ul este mai preocupat de probleme legate de Zona Euro. În tot acest răstimp, Rusia devine tot mai asertivă. Prin urmare, ţările din Europa Centrală şi de Est îşi reevaluează strategiile de politică externă, scrie Stratfor.
"Ofensiva regională de a menţine controlul naţional asupra terenurilor agricole face din acest curent (de reevaluzare a strategiei de politică externă, n.r.). Aceste acţiuni au profunde semnificaţii politice în estul şi centrul Europei, o regiune unde naţionalimsul rămâne puternic iar majoritatea ţărilor sunt implicate încă în dispute teritoriale vechi de sute de ani. Mai mult, înaintea alegerile generale din Ungaria din prima jumătate a acestui an, ungurii care locuiesc în străinătate au primit drept de vot, transformând chestiunea posesiei terenurilor din exterior într-una cu efecte politice benefice pentru Budapesta" mai comentează agenţia. În Ungaria, presa s-a concentrat pe posibilitatea achiziției de terenuri în altă țară. Totuși, această inițiativă nu este singulară în regiune și vine și în contextul eforturilor guvernelor de a împiedica străinii să cumpere pământ. Astfel, Stratfor amintește de legea adoptată de guvernul român la finele anului trecut prin care s-au stabilit drepturi de preempțiune la cumpărarea de terenuri (lege retrimisă Parlamentului de președintele Traian Băsescu), dorința de a stimula achiziția de terenuri în rândul românilor prin credite garantate de stat.