În vreme ce unele țări încearcă să oprească răspândirea epidemiei de coronavirus prin măsuri dure, unii lideri politici și epidemiologi spun că cea mai bună soluție este “imunitatea colectivă”. Ce presupune această strategie controversată în Olanda, aflăm din La Libre Belgique:
“Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că dorește să promoveze dezvoltarea unei imunități colective în Olanda, unde, a avertizat el, majoritatea compatrioților săi vor fi infectați cu noul coronavirus.
El a exclus o oprirea completă a activității. "Nu este un mesaj ușor pentru dumneavoastră în această seară (...) Realitatea este că o mare parte a populației olandeze va fi infectată cu coronavirus. Asta ne spun specialiștii", a declarat dl.Rutte într-un discurs televizat. Duminică, guvernul olandez a dispus închiderea tuturor școlilor, barurilor, restaurantelor, bordelurilor și cafenelelor până pe 6 aprilie.
În discursul său către națiune, premierul a anunțat că guvernul său dorește să obțină o "imunitate de grup" în așteptarea unui vaccin, lăsându-i pe cei mai puțin vulnerabili să contracteze virusul în timp ce protejează persoanele în vârstă și bolnavii, lucru care ar putea dura "luni sau mai mult".
El a subliniat că, spre deosebire de Italia, Spania sau Franța, care au impus măsuri drastice pentru a stopa răspândirea Covid-19, Olanda nu are în vedere izolarea completă a oamenilor. "În acest scenariu, ar trebui să ne închidem țara pentru un an sau chiar mai mult, cu toate consecințele" pe care le implică acest lucru, a spus el, adăugând că virusul "ar putea reapărea imediat dacă măsurile sunt retrase".
Conform ultimului bilanţ al autorităţilor, în Olanda au fost depistate 1.413 cazuri de contaminare cauzată de noul coronavirus, inclusiv 24 de decese.