STRATEGIE. Cum vrea USL să îl suspende pe preşedintele Traian Băsescu

STRATEGIE. Cum vrea USL să îl suspende pe preşedintele Traian Băsescu

USL şi-a propus să îl suspende pe Traian Băsescu, însă pentru a reuşi acest lucru trebuie să câştige câteva mici războaie procedurale. EVZ vă prezintă, pas cu pas, planul USL, care începe cu înlocuirea Avocatului Poporului şi ajunge până la reorganizarea Curţii Constituţionale.

Prima etapă a planului USL este aceea de a schimba Avocatul Poporului. Ocupantul acestei funcţii are puterea de a ataca la Curtea Constituţională ordonanţele de urgenţă ale Guvernului - o armă preferată a guvernului condus de Victor Ponta. USL l-a propus deja pe Valer Dorneanu drept interimar la Avocatul Poporului.

A doua etapă:  liderii USL vor dori modificarea Legii de funcţionare a Curţii Constituţionale, astfel încât această instituţie să nu mai aibă aviz obligatoriu pe hotărârile Parlamentului, ci doar aviz consultativ. Ironic, statutul actual a fost aprobat în urma unui amendament depus chiar de pesedistul Dan Şova. 

A treia etapă vizează înlocuirea celor doi judecători de la CCR acuzaţi de incompatibilitate de ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean. CCR este o ţintă uriaşă pentru USL, care consideră că instituţia îi este "fidelă" lui Traian Băsescu, mai ales datorită faptului că procedura de suspendare a preşedintelui poate fi blocată aici.

Ne puteți urmări și pe Google News

A patra etapă a început deja. Procedurile parlamentare în privinţa înlocuirii preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, ambii membri ai PDL, Vasile Blaga, respectiv Roberta Anastase, au fost deja demarate. Prin această mutare, USL vrea să se asigure că preşedintele interimar al României va fi membru al Uniunii. Mai mult ca sigur, propunerea USL la conducerea Senatului va fi Crin Antonescu, acesta urmând să devină preşedinte interimar până la referendumul de demitere a şefului statului.

A cincea etapă este demararea procedurii parlamentare de suspendare a lui Traian Băsescu, dar şi modificarea Legii Referendumului, astfel încât demiterea preşedintelui suspendat să se realizeze cu jumătate plus unu din voturile exprimate, nu cu jumătate plus unul din numărul total de alegători, aşa cum este stipulat acum în lege.

Pentru parcurgerea fiecărei etape, Uniunii Social-Liberale le este suficient votul majorităţii simple în Parlament. În acest moment, USL deţine fără probleme 50% plus 1 din voturile din Parlament. CITIŢI ŞI:

  • Blaga, despre propunerea lui Ponta privind demisia sa şi a preşedintelui:Aşa e când laşi copiii să conducă ţara Trei lovituri într-o singură zi pentru Victor Ponta 
  • Victor Ponta nu l-a convins pe Traian Băsescu să renunţe la Consiliul European
  • Reuters: Românii şi-au pierdut încrederea în politicienii preocupaţi să se certe
  • Atac pe toate fronturile împotriva lui Băsescu