Viitorul energetic al României, la mâna austriecilor şi chinezilor

Viitorul energetic al României, la mâna austriecilor şi chinezilor

Cel mai aşteptat document al anului, Strategia Energetică Naţională, începe să prindă contur. Ponderea gazului în consum va creşte, dar vom depinde de gazele din Marea Neagră pentru a trece cu bine iarna. Centrale noi ne vor face chinezii

Ministerul Energiei a început să facă publice primele simulări privind evoluţia sectorului energetic până în 2030. EVZ vă prezintă principalele prevederi preliminare:

● Producţia de gaze naturale şi petrol va fi în scădere continuă, pe fondul ţiţeiului ieftin. Astfel, după 2020, producția din Marea Neagră constituie un factor de securitate energetică în situații de criză în aprovizionarea cu gaze naturale. În prezent, zăcăminte importante au fost descoperite de un consorţiu format din OMV Austria şi americanii de la ExxonMobil.

● Unităţile 3&4 de la Cernavodă apar în orice scenariu, cu precizarea că vor fi fezabile economic dacă sunt obținute condiții de cost scăzut al capitalului; vor fi determinante aranjamentele contractuale ale investiției, pentru care negociem cu chinezii.

● Mai multe grupuri pe cărbune vor ieşi din uz între 2025 şi 2030. Astfel, ne bazăm pe investiţia planificată de chinezi pentru un grup de 600 MW la Rovinari şi pe două grupuri recent reabilitate de la Craiova. Din raţiuni de securitate energetică, am putea păstra 15% din producţia de energie pe lignit în mixul energetic.

● Capacitatea în hidrocentrale va creşte cu circa 10% până în 2030. Cea în surse regenerabile va creşte lent.

Energia, mai scumpă cu 20%

Consumul de energie electrică ar putea creşte cu până la 20% peste nivelul actual, până în 2030. Cu acelaşi procent ar putea creşte şi preţul en-gross al electricităţii, între 2020 şi 2030. Pe de altă parte, pierderile de energie în sectorul rezidenţial se vor reduce, iar PIB-ul pe cap de locuitor va creşte. Scenariile mai indică o continuare a debranşărilor de la sistemul centralizat de încălzire până în 2020, dar autorităţile anticipează că trendul se va inversa apoi, datorită eficientizării sectorului.