Strategia de viabilizare a CEH: 700 de disponibilizaţi, energie verde şi 60 de milioane de euro pentru minerit

Strategia de viabilizare a CEH: 700 de disponibilizaţi, energie verde şi 60 de milioane de euro pentru minerit

În următorii trei ani, aproximativ 700 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara (CEH) vor fi disponibilizaţi. 240 de salariaţi de la termocentralele Mintia şi Paroşeni vor pleca anul viitor. În 2015 nu pleacă însă nimeni din divizia de minerit. Aceste măsuri sunt prevăzute în strategia de revigorare a CEH care va fi discutată în această săptămână în Consiliul de Administraţie al companiei.

Conform directorului general al CEH, Aurel Niculescu, săptămâna aceasta echipa managerială a CEH va discuta cu membrii Consiliului de Administraţie programul de restructurare şi revitalizare a complexului, program despre care spune că a fost finalizat şi transmis superiorilor încă din noiembrie. „Componenta de personal presupune reducerea numărului de salariaţi cu aproximativ 700 în următorii trei-patru ani (acum CEH are în total 6.700 de angajaţi – n.red.). În 2015, din sectorul energetic ar urma să plece 240 de salariaţi, iar din minerit nu va pleca niciunul. În paralel, se urmăreşte o investiţie de 60 de milioane de euro în zona minieră, prin credit furnizor. În sectorul energetic susţinem menţinerea a două grupuri la Termocentrala Mintia şi a unui grup la Paroşeni. Vizăm amenajarea hidroenergetică a Mureşului (pe actualul baraj al termocentralei – n.red.), cu 3 grupuri a câte 2,5 MWh, investiţie pe care o putem avea alocând jumătate din suma necesară unui asemenea obiectiv, dacă s-ar construi de la zero, precum şi amenajarea unui parc fotovoltaic pe halda de cenuşă de la Mintia. Programul este unul realist, iar dacă va fi transpus în practică, în 2018 vom putea să rămânem pe piaţă fără să mai avem nevoie de servicii de energie reglementate”, declară Aurel Niculescu.

Tot felul de motive La protestele de săptămâna trecută, minerii din Valea Jiului s-au plâns că nu mai beneficiază nici măcar de strictul necesar în ce priveşte echipamentele de lucru, dând ca exemplu chiar şi salopetele vechi şi rupte cu care sunt nevoiţi să se îmbrace. Protestele pare-se că au plecat însă de la neacordarea la timp a tichetelor de masă şi a tichetelor – cadou aferente lunii noiembrie, întârziere despre care sindicaliştii spun că a fost provocată intenţionat de administraţie, în încercarea de a mai câştiga timp în disputa cu superiorii de la Guvern. „Orice om cerebral nu acţionează în acest fel. Cum să fi vrut noi să provocăm aşa ceva? Ştiţi bine că vreo câteva zeci de mineri au forţat intrarea în sediul CEH. Întârzierea tichetelor a apărut din cauza unei restanţe către firma care ni le eliberează. Problemele legate de echipamente au fost provocate de nişte animozităţi între fostul director comercial, venit din zona energetică, şi alţi membri ai conducerii. S-a schimbat directorul comercial, s-au făcut mai multe plăţi în ultima vreme şi se va rezolva şi problema echipamentelor de lucru. În ce priveşte solicitarea sindicaliştilor referitoare la manageri, am de spus un lucru: nu sindicaliştii numesc directorii, ci reprezentanţii Guvernului şi ai ministerului de resort. Probabil că sindicaliştii au câteva opţiuni, sugerate de lideri ai opoziţiei din judeţul Hunedoara, însă nu doresc să spun mai multe, deocamdată”, adaugă Niculescu.

 

Ne puteți urmări și pe Google News