Șeful Comandamentului Strategic al SUA, amiralul Charles Richard, solicită liderilor militari și federali să regândească metodele de descurajare a acțiunilor agresive ale rivalelor China și Rusia, inclusiv „posibilitatea reală” de război nuclear.
STRATCOM: Războiul nuclear cu China sau Rusia este o „posibilitate reală”. În evaluarea peisajului geopolitic actual, comandantul STRATCOM avertizează că Rusia şi China au „început să conteste în mod agresiv normele internaționale”. Charles Richard consideră că aceste state fac asta în „moduri nemaivăzute de la apogeul Războiului Rece”.
Richard este al 11-lea comandant al Comandamentului Strategic al Statelor Unite. Anterior a fost comandant al forțelor submarine, al forței submarine din Atlantic și al Comandamentului submarin aliat.
STRATCOM: Războiul nuclear cu China sau Rusia este o „posibilitate reală”.
În sprijinul observaţiilor sale, Richard s-a referit la creșterea atacurilor cibernetice venite dinspre Rusia şi China. Mai sunt și „amenințările în spațiu” ale acestora, dar și investițiile în arme avansate, cum ar fi armele nucleare.
Printre altele, STRATCOM are misiunea de a descurajare atacurile nucleare asupra SUA. „Există posibilitatea reală ca o criză regională cu Rusia sau China să escaladeze rapid la un conflict care implică arme nucleare, dacă ar sesiza o pierdere convențională sau o amenințare a regimului sau statului”, a subliniat Richard.
Observaţiile acestuia au fost publicate în numărul din februarie al revistei Proceedings, editată lunar de Institutul Naval SUA. „În consecință, armata SUA trebuie să își schimbe principala ipoteză de la «implicarea nucleară nu este posibilă» la «implicarea nucleară este o posibilitate foarte reală» și să acționeze pentru a răspunde și a descuraja acea realitate.
Nu putem aborda descurajarea nucleară în același mod. Trebuie adaptat și dezvoltat pentru mediul dinamic cu care ne confruntăm”, a mai spus amiralul care conduse STRATCOM.
STRATCOM a identificat atacurile venite dinspre China şi Rusia
Richard a susținut că acțiunile recente ale ambelor țări ar „crește riscul unei mari crize de putere sau conflicte” dacă „nu vor fi controlate” de oficialii americani.
Comandantul STRATCOM a menționat că Rusia își „modernizează agresiv” arsenalul nuclear. Totodată, și China „se află aproape de deveni un partener strategic egal” și nu trebuie confundată cu un caz „mai puțin inclus”.
Richard a subliniat mai mulți pași necesari pentru a îmbunătăți pregătirea, inclusiv dezvoltarea unei „unități de efort”. Obiectivul acestei măsuri este descurajarea ambelor puteri rivale.
Totodată este vizată şi o revizuire a modului de procedare în cazul în care descurajarea ar eșua într-un conflict dat. Se mai doreşte punerea accentului pe achiziția sistemelor de arme care ar menține avantajul strategic al SUA față de rivali.
SUA susţine că este peste China şi Rusia
Fostul general Lloyd Austin, nou-numit secretar al Apărării al președintelui Biden, a semnalat în timpul audierii de confirmare că va căuta să „actualizeze strategia” față de China.
„Cred că avem încă avantajul calitativ și avantajul competitiv asupra Chinei. Cred că decalajul s-a închis semnificativ și obiectivul nostru va fi să ne asigurăm că extindem decalajul în viitor”, a spus Austin.