În vitrina magazinului cu produse alimentare de curând inaugurat la Moscova de către excentricul întreprinzător German Sterligov, un panou de lemn poartă mesajul ''Intrarea interzisă pentru pidarasi'' - un apelativ vulgar adresat homosexualilor.
Atacuri similare homofobe s-au înmulţit de când Parlamentul rus a aprobat aşa-zisa ''lege împotriva propagandei gay'' printre minori, pe care acum CEDO a respins-o. ''Adoptând această legislaţie care reprimă promovarea relaţiilor sexuale netradiţionale printre minori, autorităţile au întărit tabu-ul şi prejudecăţile şi au încurajat homofobia, incompatibilă cu valorile unei societăţi democratice'', se citeşte într-un comunicat al Curţii de la Strasbourg.
Imediată reacţia Moscovei. Ministerul Justiţiei rus şi-a exprimat imediat ''dezacordul'' anunţând că va face apel. ''Ceea ce s-a făcut la Strasbourg este un verdict politic'' a comentat şeful Comisiei Externe al Dumei, Leonid Sliutskii. Mai precaut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peşkov: '' N-am văzut formularea sentinţei şi deci nu pot comenta''.
Sentinţa europeană s-a născut din recursul a trei activişti ruşi pentru drepturile homosexualilor, NIkolai Baev, Aleksei Kiselev şi Nikolai Alekseev, preşedinte al GayRusia.ru. Au fost amendaţi fiindcă au afişat în faţa unui liceu o pancartă care proclama că homosexualitatea ''este normală şi nu o perversitate''.Potrivit CEDO va trebui să primească 43.000 de euro despăgubiri pentru daune morale din partea autorităţilor ruse. ''Este o enormă victorie judiciară pentru comunitatea Lgbt din Rusia'', a spus bucuros Alekseev. Moscova trebuie ''să abroge această lege care nu este altceva decât homofobie'', a comentat şi Amnesty Inrernational.
Dar nu toţi sărbătoresc. ''Ne aşteptam la acest verdict din partea Curţii europene, dar ne îndoim că poate deveni o bază pentru un dialog cu autorităţile ruse'', a comentat pentru La Repubblica Igor Kocetkov, preşedintele ''Russian Lgbt Network'', unica reţea de activişti din toată Federaţia rusă, amintind că un decret autorizează Curtea Constituţională rusă să recunoască ca ''inaplicabile'' sentinţele organismelor internaţionale competente privind protecţia şi anumite libertăţi ale omului.
Există atâta pesimism, spune Kocetkov, findcă legea aprobată în 2013 ''a introdus în societatea rusă un principiu monstruos, care contrapune oficial fiinţele umane cu drepturi depline, heterosexualii, altora fără, homosexualii''. Şi din cauza acestei legislaţii, potrivit lui Kocetkov, în Cecenia sunt comise persecuţii inimaginabile împotriva gay-lor încât este imposibil de imaginat o dezbatere pe teme Lgbt în Rusia sau ca adolescenţii gay să găsească o asistenţă adecvată din partea medicilor şi psihologilor. ''Această lege are efecte indirecte mai dăunătoare decât aplicaţiile sale juridice: manipulează minţile şi impune autocezura''.