Strâns cu ușa, Putin cere diversificarea economiei ruse. România, printre țările care pot profita de criza economică din Rusia
- Paul Ciocoiu
- 20 decembrie 2014, 12:23
Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit ieri cu cei mai influenți oligarhi ai Rusiei, inclusiv cu Oleg Deripaska, Roman Abramovici și Vladimir Evtușenkov (recent eliberat din arest la domiciliu), cărora le-a cerut să contribuie la diversificarea economiei țării lor, care se așteaptă să intre anul viitor în recesiune din cauza sancțiunilor occidentale și a scăderii prețului petrolului.
Liderul de la Kremlin le-a spus oligarhilor “să profite de situație pentru a îndeplini obiectivul pe care economia rusă nu a reușit să-l realizeze în ultimii 15-20 de ani, și anume diversificarea”.
El i-a asigurat totodată că societățile lor comerciale se vor putea baza pe sprijinului guvernului de la Moscova în acest demers. De asemenea, Putin le-a promis că în viitor nu va fi adoptată nicio decizie crucială pentru economia națională fără o consultare prealabilă cu mediul de afaceri, scrie agenția spaniolă EFE.
În ce privește propunerea sa de acordare a amnistiei fiscale în cazul celor care-și repatriază capitalurile în Rusia, Putin a precizat că obiectivul inițiativei sale nu este doar de a readuce în țară banii ascunși prin paradisurile fiscale, ci și de a scoate la suprafață capitalurile înregistrate în Rusia pe societăți fictive sau pe numele unor terți.
“Trebuie să uităm cu toții cui aparțin acești bani, să întoarcem pagina și să mergem mai departe”, astfel și-a sintetizat președintele rus propunerea de amnistie fiscală.
În același timp, analiștii economici atrag atenția că țările din estul Europei ar putea câștiga de pe urma incertitudinii economice în care se află acum Rusia, efect direct al sancțiunilor occidentale. Astfel, mai multe ţări, printre care România şi Bulgaria, vor avea de câştigat în urma restricţiilor impuse de Rusia asupra exporturilor de grâu, întrucât cumpărătorii se vor orienta către alte pieţe mai uşor accesibile, a comentat Stefan Vogel, analist al Rabobank International, companie financiară olandeză activă în sectorul agro-alimentar.
"Incertitudinea din Rusia a devenit vizibilă pentru multă lume, iar cumpărătorii încearcă să-şi asigure cantităţile necesare din alte regiuni. Aceste regiuni vor fi diferite, parţial Germania şi Franţa, precum şi ţările de la Marea Neagră, România şi Bulgaria, poate şi Ţările Baltice", a declarat Stefan Vogel, şeful departamentului de cercetare a pieţei agricole al Rabobank International, citat de Bloomberg.
În acest context, preţul grâului a avansat pentru a şasea zi consecutiv, pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că guvernul rus foloseşte diverse metode, cum ar fi restricţionarea transportului de marfă pe calea ferată sau respingerea certificatelor de export, pentru a încetini livrările în afara ţării.
Din acest motiv, volumul exporturilor de grâu din Rusia va fi cu 3-4 milioane de tone mai mic decât nivelul estimat de Statele Unite, în condiţiile în care Rusia adăugă noi reglementări care vor face mai dificilă livrarea de grâu în afara ţării, potrivit lui Vogel. Astfel, deşi Rusia va limita unele exporturi, livrările către Egipt şi Turcia, mari cumpărători de grâu, vor fi meţinute la acelaşi nivel.