Liviu Voinea, directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicata (GEA), vorbeste despre datele oficiale privind banii trimisi de imigrantii romani si explica de ce statul nu impoziteaza aceste sume.
Evenimentul zilei: Cat de pertinente sunt cifrele vehiculate in presa privind banii trimisi de muncitorii romani plecati in strainatate? Liviu Voinea: Anual, in Romania, intra pe cai legale peste patru miliarde de euro de la muncitorii plecati in strainatate. Pe langa acestia, exista bineinteles si banii "din sacosa", peste 800 de milioane de euro numai in 2006.
EVZ: Exista si un control al statului asupra banilor? LV: Putem vorbi de un control in sensul urmaririi tranzactiilor. Sunt conturi separate, trimiteri prin anumite servicii care se contabilizeaza.
EVZ: Se impoziteaza aceste sume? LV: Nu. Nu se impoziteaza deoarece se presupune ca au fost impozitate la sursa.
EVZ: Poate inteveni statul in acest sens? LV: In tarile in care s-a incercat impunerea de taxe s-a inregistrat o scadere a sumelor trimise pe canalele oficiale si o crestere pe caile neoficiale. Acesta este cazul Egiptului sau al unor state din America Latina. Statul nu trebuie sa se gandeasca sa castige din astfel de impozite. Castigurile aduse de sume trimise de muncitori sunt mult mai insemnate. Printre altele, banii acestia evita tensiuni sociale si acopera numeroase cheltuieli de protectie sociala.
EVZ: Vor creste aceste sume? LV: Anul trecut, ritmul de crestere a sumelor trimise a fost mult mai lent. Este greu sa facem predictii fiindca fluxurile sunt foarte imprevizibile, depind de generatiile de imigranti, de legislatie etc. Trebuie mentionat ca discutam despre imigratia temporara. Atat timp cat nu raman definitiv acolo, muncitorii romani vor trimite bani acasa. Avem, in acest sens, doi factori de sens contrar. Pe de o parte, doua treimi din bani sunt trimisi pentru consum. Apoi, in conditiile in care se reduce motivatia subzistentei, apare motivatia investitionala. Romania este intr-un ciclu economic in crestere, reprezentand o atractie pentru investitori. Imigrantii romani sunt astfel investitori importanti.
Cititi si "Zilnic: 4 milioane de euro de la imigrantii din Spania"