Tom Krupp este un apreciat expert contabil. Locuiește cu soția sa Karen într-o suburbie prosperă și liniștită a statului New York, unde și-a cumpărat o locuință frumoasă. Cele două personaje din romanul „Străinul de acasă” de Shari Lapena duc o viață lipsită de evenimente care să le amenințe fericirea conjugală.
Nici nu-și închipuie că-i poate lovi vreo nenorocire. Dar într-o seară Karen pleacă intempestiv de acasă și intră cu mașina într-un stâlp. Se trezește pe un pat de spital fără răni grave, însă nu-și aduce aminte de ce a gonit nebunește pe străzile unui car tier rău fa mat. Polițiștii care se ocupă de caz își pun cu insistență o între bare: este ea cu ade vărat amne zică? Nu cumva fru moasa gos podină ascunde o taină?
Aceleași întrebări și le pune și soțul derutat de înlănțuirea unor întâmplări cum n-a mai cunoscut alături de cea pe care o adoră.
Situația femeii se complică și mai mult după ce e asociată cu o crimă comisă într-un restaurant părăsit. Ea susține că n-a călcat niciodată în acel loc unde s-a descoperit cadavrul unui bărbat fără acte asupra lui, dar apar probe care o incriminează.
Apare în scenă și Brigid, o vecină cu un comportament dubios. Ea știe tot ce se petrece în locuința soților Krupp și toarnă gaz pe foc alimentând cu dibăcie suspiciunile polițiștilor.
Lapena a construit o narațiune ingenioasă în care de la primele pagini bănuiești cine l-a omorât pe necunoscutul misterios. Înaintând cu lectura, ți se confirmă suspiciunile. Autoarea înșeală cu abilitate vigilența cititorului care își închipuie că a dezlegat misterul și parcurge, totuși, cartea, doar pentru a afla cum va decurge investigația și cum va fi demascat făptașul.
Dar cu puțin înainte de final se produce o buimăcitoare răsturnare de situație. Tot ce-ai crezut până atunci apare într-o altă lumină. Iar pe Tom și pe Karen fapte întunecate din trecut îi ajung din urmă și le răscolesc viețile. Iar minunata lor poveste de dragoste se destramă. Legătura dintre ei va continua doar în virtutea inerției.
Lapena istorisește frumos, fără să apeleze la artificii stilistice. „Străinul de acasă” se citește ușor, cu plăcere, și deabia după ce-i parcurgi ultima filă îți dai seama ce dramă zguduitoare a prezentat această scriitoare talentată.