Strada Sforii din Brașov a fost victima tinerilor artiști. Pereții sunt plini de desene cu graffiti

Strada Sforii din Brașov a fost vandalizată de tinerii care au mâzgălit pereții acesteia cu graffiti. Cea mai îngustă stradă din Europa era în perioada medievală locul de întâlnire al îndrăgostiților.

Strada Sforii din Brașov a devenit foaia de desen a adolescenților. Ei au ales să își testeze talentul artistic cu grafitii pe pereții clădirilor medievale. Oamenii care locuiesc în zonă au cerut ajutorul polițiștilor, însă mâzgălelile au continuat să apară pe pereți.

Autoritățile încearcă să rezolve problema. Totuși, poliției îi este foarte greu să-i oprească pe acești tineri care se consideră așa-ziși creatori de artă. Ei fac cu fiecare zi care trece noi desene pe cea mai cunoscută stradă din Europa.

Deși Primăria Brașov a avut un proiect în urmă cu patru ani în care a pus la dispoziție o bucată din peretele străzii ca acești tineri să se poată manifesta, toată strada a ajuns să fie mâzgălită din nou cu diferite mesaje. La reclamația pe care au făcut-o locuitorii acest lucru s-a rezolvat în cel mai scurt timp, informează Antena 3.

Povestea Străzii Sforii

Această străduță era cunoscută în perioada medievală pentru întâlnirile tinerelor cupluri care nu erau recunoscute încă de părinți și care găseau un motiv în plus să traverseze pentru ca partenerii să poată fi cât mai aproape unul de celălalt. Strada este atât de îngustă încât cu greu pot trece două persoane una lângă cealaltă.

Existența străzii este atestată în documentele din secolul al XVII-lea ca un simplu coridor, pentru a ajuta munca pompierilor. Lățimea Străzii Sforii variază între 1,11 și 1,35 m, ceea ce îi conferă titlul de cea mai îngustă stradă a municipiului Brașov. Strada Sforii, cu o lungime de 80 metri, reflectă tendințele de urbanizare a Brașovului medieval.

Strada Sforii a fost restaurată, marcată și iluminată în anul 2003, pentru a fi redată în condiții cât mai bune circuitului turistic. A fost schimbat pavajul străzii și s-au refăcut pereții clădirilor. Strada și-a recăpătat farmecul de odinioară și datorită felinarelor care arată exact ca cele de acum 100 de ani, construite după modelul celor existente la muzeu. Singura diferență este aceea că cele de astăzi nu mai funcționează cu gaz