Autoritățile orașului Odesa au decis că o stradă din orașul ucrainean va purta numele poetului Mihai Eminescu. Ivan Liptuga, șeful Departamentului Cultură și Integrare Europeană, a adus această veste pentru Radio România Actualități.
Mihai Eminescu va da numele unei străzi din Odesa. „Sunt fericit să vă anunț că am decis să denumim o stradă în memoria marelui poet român. Aceasta în contextul unei cooperări excelente și înfrățirii cu orașul Constanța. Pe viitor, ne-am dori să construim punți culturale, educaționale și economice între Odesa și Constanța”, declară Ivan Liptuga.
Anatol Popescu, liderul Asociației „Basarabia” din Ucraina: „Autoritățile orașului Odesa nu țin cont de doleanțele românilor”
Pe de altă parte, Anatol Popescu, președintele Asociației Național-Culturale a Românilor „Basarabia”, susține că autoritățile orașului Odesa nu țin cont de doleanțele românilor din Sudul Basarabiei (din 1940, parte a Ucrainei) referitor la redenumirea unei străzi în cinstea poetului nostru național, anume în centrul istoric al urbei și în concordanță cu prezența lui Mihai Eminescu la tratamentele din anul 1885, în actuala zonă veche a Odesei.
„Vom contesta decizia Comisiei Istorico-Toponimice de pe lângă Consiliul Local Odesa, în perioada imediat următoare, considerând-o a fi inadecvată. Noi am solicitat în mod expres conducerii orașului să opteze pentru o stradă simbol din centrul istoric (vechi), legată de tratamentele poetului nostru la celebrul sanatoriu din secolul XIX, pe unde a apucat să se plimbe Eminescu, la 1885. Ei ne-au dat o ulicioară într-un cartier ce datează din anii 1960, greu accesibilă și fără nicio legătură cu zona veche.
Fără să fim anunțați, autoritățile Odesei au supus votului electronic strada Molokova, situată la mai mulți kilometri depărtare de centrul vechi al orașului, pe unde și-a plimbat pașii, în 1885, poetul național al românilor, aflat la tratament, în preajma lacului Kuialnik, locuind în hotelul „Strasbourg” de pe actuala stradă Kateryninska Nr. 46”, relatează Anatol Popescu.
„Mihai Eminescu încă mai este non grata în centrul vechi al orașului Odesa”
Precizăm că, la 26 octombrie 2022, Asociația „Basarabia” a depus un memoriu primarului municipiului Odesa, prin care a solicitat redenumirea unei străzi din zona istorică a orașului în cinstea poetului Mihai Eminescu. Românii au oferit argumente istorice și de importanță culturală internațională a faptului că se mai păstrează originalele scrisorilor scrise de Mihai Eminescu de la Odesa prietenilor săi, numeroase cărți și articole științifice sunt consacrate șederii geniului în acest mare centru de cultură și artă.
Reprezentanții Asociației „Basarabiei” precizează că în Odesa au fost dezvelite de două ori busturi de bronz ale poetului național – în 1995, pe Bulevardul Francez, furat în 1999 (exact în perioada readucerii „limbii moldovenești” în școlile românești din Ucraina) și la 1 iunie 2011, pe actualul gard al Consulatului General al României, din lipsa unui spațiu special amenajat în oraș. În procesul anunțatei de-sovietizări și decomunizări în Ucraina, au mai fost denumite străzi în memoria lui Mihai Eminescu, în orașe și sate din regiunile Transcarpatică (Maramureșul Istoric), Cernăuți și Odesa.