Cercetătorii britanici s-au pronunţat, astăzi, cu privire la originea şi utilitatea celebrului monument din Marea Britanie, Stonehenge.
Profesorii Tim Darvil şi Geoffrey Wainwright, care au participat la săpăturile arheologice făcute la templu, în perioada 31 martie-13 aprilie, primele în 44 de ani, au spus că Stonehenge a fost un centru de tratament ce datează din Neolitic.
Aceştia au descoperit fragmente de pietre despre care spun că este posibil să fi fost folosite pe post de talisman. Aceleaşi cercetări dezvăluie faptul că monoliţii au fost aduşi în Wiltshire din West Wales, în anul 2.300 î.H., deci cu 300 de ani mai devreme decât se spusese iniţial.
Într-o conferinţă susţinută la Societatea de Antichităţi din Londra, cei doi cercetători au mai precizat că interesul oamenilor pentru proprietăţile magice şi curative ale pietrelor au rămas vii pe parcursul a sute de ani.
Cercetătorii au mai adăugat că Stonehenge ar fi fost un monument "multifuncţional", însă motivele pentru care el a devenit celebru au fost acelea că oamenii au crezut în puterile tămăduitoare ale pietrelor.
O rocă similară celor din Stonehenge a fost descoperită la 156 de mile distanţă de celebrul monument şi se consideră că destinaţia sa era aceeaşi cu cea a monumentului. Aceste săpături, primele aprobate din 1964, au scos la suprafaţă fragmente de sticlă datând din secolul al XIX-lea, monede şi fragmente de oase din perioada romană, fapt care atestă o activitate umană în zonă care durează de mii de ani.
Următoarele cercetări arheologice în siturile din Marea Britanie, vor avea ca scop dovedirea faptului că celebrele pietre albastre au fost transportate din Wales şi către alte monumente.
"Semnificaţiile şi importanţa pe care pietrele albastre le-au costituit pentru oamenii preistorici sunt destul de puternice pentru a garanta investiţia de timp, efort şi resurse pentru a muta monoliţii din Preselli Hills în Wessex", a precizat profesorul Darvill.
Sursa:Daily Mail