Stoltenberg a intervenit în conflictul din Kosovo. Întâlnire cu Aleksandar Vučić

Aleksandar Vucic, noi investiții în armament. Mesaj dur pentru NATO .Sursă: Belish | Dreamstime.com

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că este foarte important să se reducă tensiunile din Kosovo și că ambele părți ar trebui să se abțină de la violență. El a făcut aceste declarații după o întâlnire cu președintele sârb Aleksandar Vučić.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a reiterat faptul că NATO și-a sporit prezența misiunii sale în Kosovo, KFOR, din cauza tensiunilor recente din nord. „Vom continua să menținem pacea, așa cum este mandatul”, a spus Stoltenberg, adăugând că forțele NATO vor fi acolo pentru a îndeplini misiunea Națiunilor Unite. „Credem că dialogul [între Kosovo și Serbia] ar trebui să se reia”, a adăugat el, citat de Euronews

Președintele sârb Aleksandar Vučić și-a exprimat marea îngrijorare cu privire la evoluțiile recente din Kosovo și a cerut NATO, prin KFOR, să ofere securitate sârbilor care locuiesc acolo. Potrivit acestuia, Belgradul consideră că „acțiunile iresponsabile ale Guvernului Kosovo” sunt principalul motiv pentru evoluțiile recente.

Întâlnirea dintre Stoltenberg și Vučić a avut loc în aceeași zi în care reprezentantul UE pentru dialogul Kosovo-Serbia, Miroslav Lajčák, s-a întâlnit la Bruxelles cu negociatorii șefi ai ambelor țări, Besnik Bislimi și Petar Petković. Nu a existat o întâlnire trilaterală. În timpul zilei, Lajčák sa întâlnit și cu Vučić.

Kosovo s-a confruntat cu măsuri punitive

Situația din nordul Kosovo – o zonă locuită predominant de sârbi – a fost tensionată de la sfârșitul lunii mai, când poliția din Kosovo i-a ajutat pe primarii albanezi nou aleși din Zubin Potok, Zvecan și Leposavic să intre în clădirile municipale, în ciuda rezistenței rezidenților sârbi locali. Tensiunile au escaladat în violență pe 29 mai când protestatarii sârbi din Zvecan s-au ciocnit cu trupele KFOR. De ambele părți au fost raportate zeci de răniți.

Cu toate acestea, pe 11 iulie, Uniunea Europeană a confirmat că Kosovo a fost de acord să reducă prezența poliției în și în jurul clădirilor municipale din Zubin Potok, Zvecan și Leposavic și că Kosovo va sprijini organizarea de noi alegeri în cele patru municipalități din nord. , ca parte a acțiunilor de detensionare a situației. Guvernul Kosovo a declarat că toți pașii vor fi „finalizați într-o perioadă de două săptămâni”.

Din cauza nerespectării sfatului internațional de a pune capăt crizei, Kosovo s-a confruntat cu măsuri punitive din partea UE. Măsurile punitive ale UE împotriva Kosovo includ: suspendarea temporară a activității organismelor înființate în temeiul Acordului de stabilizare și asociere, neinvitarea Kosovo la întâlniri la nivel înalt și suspendarea vizitelor bilaterale, cu excepția celor axate pe abordarea crizei din nordul Kosovo. în cadrul dialogului facilitat de UE. Kosovo și Serbia fac parte din dialogul mediat de UE pentru normalizarea relațiilor din 2011. Părțile au semnat o serie de acorduri, dar nu toate au fost puse în aplicare.