"Stolojan, cea mai bună variantă de premier"

"Stolojan, cea mai bună variantă de premier"

Politologul Iosif Boda a comentat, pentru evz.ro, situaţia politică actuală, în contextul în care, ieri, preşedintele Traian Băsescu l-a numit pe Theodor Stolojan în funcţia de premier, iar coaliţia guvernamentală nu este încă stabilită. "Îl ştiu pe domnul Stolojan de foarte mulţi ani. Nu pot sa bag mâna în foc pentru el, dar mă gândesc că experienţa de şase ani pe care a avut-o la Banca Mondială îi dă un avantaj deoarece România trece printr-o perioadă grea din punct de vedere economic. Nu cred că altcineva ar fi putut avea în managementul economic o greutate mai mare decât domnul Theodor Stolojan", a firmat Iosif Boda.

"Cred că Stolojan este cea mai bună varianţă în contextul situaţiei economice. În urmă cu un an de zile acesta îmi spunea că el nu vrea să fie prim-ministru. El vrea să fie prim-ministrul economiei româneşti. Acum, el are şansa să fie premier, dar pentru asta are nevoie de un mare sprijin politic", a continuat analistul politic.

Referitor la situaţia economică dificilă prin care trece România la ora actuală şi la măsurile pe care ar trebui să le ia viitorul premier, Iosif Boda a precizat că "avem nevoie de măsuri nepopuliste. Premierul va trebui să adopte astfel de măsuri". De asemenea, analistul a precizat că social-democraţii vor fi de acord cu acest lucru şi că "nu mărirea taxelor şi impozitelor este soluţia".

Iosif Boda ne-a declarat că există posibilitatea unor alegeri anticipate, însă, nu este în avantajul nimănui acest lucru. "Nu putem ca la o lună de la alegeri să mergem din nou la vot. Nu vrea nimeni acest lucru", a explicat analistul.

Ne puteți urmări și pe Google News

"PSD nu are probleme etnice"

În legătură cu refuzul insistent al PSD de a accepta UDMR la guvernare, Iosif Boda a comentat că singurul motiv pentru care social-democraţii nu vor să accepte o alianţă şi cu Uniunea este puterea, în sensul că "dacă UDMR ar intra în Guvern acest lucru ar conferi democrat-liberalilor o greutate politică mai mare".

"PSD nu are probleme etnice, nu a preluat rolul PRM-ului în Parlamentul României. Singurul motiv pentru care social-democraţii nu vor UDMR-ul în Guvern este că aceştia vor o singură alianţă cu PDL. Ei simt că dacă UDMR ar intra în Guvern acest lucru ar conferi democrat-liberalilor o greutate politică mai mare. Cine ar împiedica PSD-ul să se retragă, in corpore, din Guvern şi să se alieze cu PNL-ul şi să aibă, astfel, majoritate? Este greu să se întâmple acest lucru pentru că sunt interese multiple, sunt politici foarte diferite", a încheiat specialistul.

CITIŢI ŞI:

Răsplata lui Băsescu: "dragă Stolo" - premier   "PDL are cele mai multe de pierdut din alianţa cu PSD"